Начало / Медицински речник / регургитация

регургитация

ян. 17, 2014

Регургитация:

1. регургитация на храна – връщане на вече погълната храна от хранопровода или стомаха обратно към устната кухина. Регургитираната храна в повечето случаи не е смляна и няма кисел вкус.
Регургитация може да се наблюдава при: гастроезофагеален рефлукс, ахалазия на хранопровода, дивертикул на хранопровода и др.

2. движение на кръвния ток в посока обратна на нормалната. Например при:

  • аортна инсуфициенция – налице е регургитация (връщане) на кръв от аортата в лявата камера поради непълно затваряне на аортната клапа по време на диастола.
  • митрална инсуфициенция – представлява непълно затваряне на митралната клапа по време на систола, поради което става регургитация на кръв от лявата камера в лявото предсърдие.
  • пулмонална инсуфициенция – представлява непълно затваряне на пулмоналната клапа по време на диастола, поради което става регургитация на кръв от белодробната артерия обратно в дясната камера.
  • трикуспидална инсуфициенция – налице е регургитация на кръв от дясната камера в дясното предсърдие поради непълно затваряне на трикуспидалната клапа по време на систола.

на латински език: regurgitatio.
на английски език: regurgitation.

Прочетете за:
Регургитация