Меню

страбизъм

кривогледство – отклонение на едната очна ябълка, при което зрителните оси не се пресичат върху фиксирания предмет и изображението му попада върху некореспондиращи точки на ретините.

на латински език: strabismus.
на английски език: strabismus, squint.

 

вроден страбизъм: конвергентен страбизъм, често комбиниран с вертикално отклонение. Появява се около шестия месец. Дължи се на недостатъчност в дейността на един или повече очнодвигателни мускули поради непълноценност в инервацията им или в развитието на самите мускули.

на латински език:  strabismus congenitus.
на английски език: congenital strabismus.

 

дивергентен страбизъм: екзотропия – едното око се отклонява навън. Среща се рядко в детска възраст, етиологията е неизяснена. По-често настъпва при миопия.

на латински език: strabismus divergens, exotropia.
на английски език: divergent squint, exotropia.

 

конвергентен страбизъм: езотропия – едното око се отклонява навътре (назално). Среща се по-често и се дължи на хиперметропия.

на латински език: strabismus convergens, esotropia.
на английски език: convergent squint, esotropia, convergent strabismus, cross-eye.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!