яйцеклетка

юли 16, 2013

яйцеклетка

Яйцеклетка -женска зряла полова клетка (женска гамета), която се разполага в Граафовия фоликул.

Процесът на образуване на яйцеклетките се нарича овогенеза и се извършва в яйчниците на жената. Протича в три стадия – намножаване, нарастване и зреене.

След раждането в яйчниците на момичето има 500 000 до 2 000 000 първични фоликули. При настъпване на пубертета техният брой намалява до 300 000 – 400 000. От тях само 350 – 400 узряват до годи за оплождане яйцеклетки. Веднъж месечно по време на овулация се освобождава по една зряла яйцеклетка. Обикновено яйчниците се редуват да освобождават яйцеклетка всеки месец.

Яйцеклетката може да бъде оплодена 12 до 24 часа след пукането на Граафовия фоликул (овулацията) и попадането й в коремната кухина, а оттам в маточната тръба.

Каква е структурата на яйцеклетката?

Яйцеклетката е най-голямата клетка в човешкото тяло. Има сферична форма и диаметър около 0,15 – 0,20 мм. Състои се от:

  • ядро

Ядрото се намира малко встрани и в него може да се види голямо ядърце. Ядрото съдържа 23 хромозоми.

  • цитоплазма

Цитоплазмата е гелообразно вещество, в което се намират всички други вътрешни структури на клетката, наречени органели – комплекс на Голди, митохондрии.

  • zona pellucida

Zona pellucida е дебела, външна, защитна обвивка на яйцеклетката. Състои се от четири гликопротеина – ZP гликопротеин – 1 (ZP1), -2 (ZP2), -3 (ZP3) и -4 (ZP4). Тази структура помага на сперматозоида да проникне в яйцеклетката и по този начин улеснява оплождането.

  • corona radiata

Corona radiata обгражда яйцеклетката и се състои от няколко (2-3) слоя фоликулни клетки. Те са прикрепени към zona pellucida, като основната им цел е да доставят хранителни вещества на яйцеклетката.

на латински език: ovulum, ovum.
на английски език: ovum, egg cell.