Начало / Мъжко здраве / Ампутация на пениса (пенектомия)

Ампутация на пениса (пенектомия)

ян. 9, 2019

ампутация на пениса, пенектомия

Ампутация на пениса или пенектомия е хирургична операция, при която се отстранява част или целия пенис. Най-често се прилага при лечение на напреднал рак на пениса, когато всички други възможности за лечение са изчерпани.

Какви видове ампутация на пениса (пенектомия) има?

В зависимост от обема на операцията се различават:

 • парциална пенектомия (частична ампутация на пениса)

При парциалната пенектомия се отстранява само главата на пениса. По-голямата част от тялото на пениса се запазва, което позволява на мъжа да уринира изправен.

 • тотална пенектомия (тотална ампутация на пениса)

При тоталната пенектомия се отстранява целия пенис, включително и неговия корен – най-задната част на пениса, която се прикрепва за тазовите кости. При тази операция се прави нов отвор на уретрата, обикновено между скротума и ануса. Тотална пенектомия се извършва при тумор, който е проникнал дълбоко в пениса или е разположен в неговата основа.

 • емаскулинизация

При емаскулинизация освен пениса се премахват и тестисите. Прилага се при напреднал рак на пениса, когато туморният процес обхваща скротума и тестисите.

Регионалните лимфни възли (ингвинални, бедрени) също се отстраняват, за да се установи дали туморния процес се е разпространил.

В някои случаи може да се наложи извършването на ампутация на пениса при тежка травма на пениса, гангрена на Фурние, продължителен приапизъм, желание за смяна на пола.

Какви усложнения могат да настъпят при пенектомия?

Както при всяка хирургична операция, така и при ампутация на пениса могат да възникнат усложнения. Те могат да настъпят по време на операцията или след това през периода на възстановяване. Например:

 • нежелани реакции към медикаментите, използвани за анестезия
 • обилно кървене
 • инфектиране на раната – появява се зачервявяне, оток, секреция от шевовете
 • хронична болка
 • лимфедем
 • стесняване на уретрата
 • депресия
 • невъзможност за осъществяване на сексуален контакт.

Как протича възстановяването след ампутация на пениса?

Възстановяването след пенектомия зависи от много фактори, включително възрастта на мъжа, стадия на тумора, наличието на съпътстващи заболявания. Пациентът ще трябва да преодолее редица физически и емоционални предизвикателства в бъдещия си живот.

Продължителността на болничния престой зависи от обема на операцията. Веднага след операцията пациента ще има временен катетър, поставен в пикочния мехур. Могат да бъдат предписани медикаменти с обезболяващо действие, антибиотици, антикоагуланти.

Мъжете с тотална пенектомия ще трябва да уринират в седнало положение. Засегната е сексуалната функция. Въпреки че при частичната пенектомия се отстранява само главата на пениса, която е най-чувсвителната част, мъжете могат да имат пълноценен сексуален живот. Премахването на главата на пениса не пречи на мъжа да получи ерекция и да постигане еякулация. Пенетрация може да бъде осъществена, въпреки намаления размер на пениса. Възможно е извършването на операции за удължаване на пениса и за реконструкция на главата.

Подкрепата на сексуалния партньор има ключова роля за връщането към напълно функционален сексуален живот. Консултацията със сексолог също може да помогне.

При тотална пенектомия не може да се постигне сексуална пенетрация. Обсъждат се пластични операции за изграждане на пенис.

Емоционалното възстановяване на мъжете, претърпяли частична или тотална пенектомия е изключително важно. Тази операция променя не само начина на живот на пациента, но се отразява и на неговото самочувствие. Те често изпадат в депресия. Адекватната подкрепа от сексуалния партньор, от приятели, близки роднини, от психолог, сексолог е от съществено значение за успешното емоционално възстановяване на пациента.

Прочетете за:
Анатомия на пениса
Рак на пениса