Начало / Мъжко здраве / Какви вродени аномалии на пениса има?

Какви вродени аномалии на пениса има?

окт. 5, 2016

аномалии

Мъжкият полов член се състои от две кавернозни тела и едно спонгиозно тяло. Различават се три части на пениса: корен, тяло и главичка.  По време на ембрионалното развитие могат да възникнат някои аномалии в развитието на половия член.

Наблюдават се следните вродени аномалии на пениса:

Фимоза
Фимозата е състояние, при което отворът на препуциума е стеснен и не позволява на главичката на пениса да се открива. През първата година след раждането при повечето момчета главичката не се оголва, поради срастване межу вътрешната повърхност на препуциума и главичката. Това е физиологична фимоза, която с времето изчезва.

Вродената фимоза се дължи на дълъг препуциум и тесен отвор. Установява се срастване на препуциума с главичката на пениса, като често има и вродено късо гемче.

При силно изразена фимоза с много тесен отвор може да се затрудни уринирането – става продължително и с тънка струя. Събирането на смегма и урина предразполагат към възникването на хроничен възпалителен процес – баланопостит.

Късо гемче на половия член

Представлява вродено състояние, което може да бъде самостоятелно или да се съчетае с вродена фимоза. При момченцата късото гемче затруднява оголването на главичката на пениса, а при възрастните предизвиква дърпане на главичката при ерекция и затруднява половия акт. Лечението при тази аномалия е оперативно.

Микропенис (micropenis)

Микропенисът е аномалия, при която пениса е с много малки размери. Големината на половия член изостава с повече от 2.5 стандартни отклонения от нормата за възрастта.

Микропенисът може да се дължи на следните причини:

  • Хипогонадотропен хипогонадизъм

Това е най-честата причина. Нарушена е функцията на хипоталамуса или на хипофизата. Намалена е секрецията на гонадотропин-релийзинг хормон от хипоталамуса, което води до намалена секреция от хипофизата на фоликулостимулиращ (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). В резултат на това тестисите не се стимулират да секретират тестостерон. Среща се при синдром на Kallmann, синдром на Prader – Willi, вроден хипопитуитаризъм.

  • Хипергонадотропен хипогонадизъм

Има първично увреждане на тестисите. Продукцията на тестостерон е намалена, а тестисите не реагират на хипоталамо-хипофизната стимулация. Нивата на фоликулостимулиращият и лутеинизиращият хормон са повишени. Например при синдром на Клайнфелтър.

  • Вроден дефицит на растежен хормон
  • Идиопатична структурна аномалия – в този случай причината е неизвестна.

В зависимост от причината за възникване на аномалията може да се проведе хормонално или оперативно лечение.

Мегапенис (megapenis)

В редки случаи половият член може да бъде с много големи размери, до степен за невъзможност за осъществяване на ерекция.

Скрит пенис

Пенисът е нормално развит, но остава частично или напълно скрит в мастната тъкан на пубичната или перинеалната област. Причината за възникването на тази аномалия е абнормно голямото количество подкожна мастна тъкан, която дърпа пениса навътре и той остава скрит

Вродено изкривяване на пениса

Половият член има необичайна извивка поради неправилно ембрионално развитие. Едното пещеристо тяло на пениса е по-дълго от другото, което причинява изкривяване на пениса. При силно изразен дефект половия акт може да бъде затруднен и болезнен. Провежда се оперативно лечение.

Торзия на пениса

При тази аномалия пенисът е завъртян по надлъжната си ос, най-често наляво. Когато усукването е повече от 90 градуса се налага оперативно лечение.

Някои вродени аномалии на уретрата (хипоспадия, еписпадия) са причина за деформация и на пениса.

Други много редки вродени аномалии на пениса са:

  • Agenesia penis – липса на полов член.
  • Agenesia glandis – вродена липса или недоразвита глава на половия члев.
  • Ectopia penis – при тази малформация липсва прикрепващият апарат на пениса за симфизата и той се разполага под скротума.
  • Penis accessorius – пенисът може да е частично или напълно раздвоен (дифалия – двоен пенис) като уретрата е също двойна.

Прочетете за:
Анатомия на пениса