Начало / Мъжко здраве / Билки, полезни за простатата

Билки, полезни за простатата

фев. 21, 2017

билки

Простатата се разполага под пикочния мехур и обхваща уретрата в началната й част. По форма простатната жлеза наподобява кестен. Тя продуцира секрет със специфична миризма, който влиза в състава на спермата.

Проблеми с простатата имат много мъже в напреднала възраст, но също така и по-млади мъже. Най-честите заболявания на простатата са:

  • простатит – възпаление на простатната жлеза, причинено от бактериална инфекция. Среща се често сред мъже в млада възраст.
  • доброкачествена простатна хиперплазия – представлява уголемяване на простатата, при което настъпват проблеми с уринирането – има често уриниране, прекъсване на струята, която е тънка и слаба. При 50 % от мъжете над 60 г се установява хиперплазия на простатата.
  • рак на простатата – среща се предимно при мъже в напреднала възраст. Често заболяването се открива в напреднал стадий, тъй като дълго време протича без оплаквания.

Някои от най-добрите билки за здравето на простатата са:

  • Сао Палмето

Това е една от най-полезните билки за здравето на простатата. Сао палмето представлява вид малка палма, чиито плодове съдържат фитостероли (растителни стероли) и спомагат за намаляване на увеличената простата. Екстрактът от сао палмето е много ефективен при лечение на доброкачествената простатна хиперплазия. Прилага се също и при възпаление на простатата, а в комбинация с други билки се използва и при карцином на простатата.

  • Коприва

Копривата съдържа флавоноиди, лигнани, лектини, които са полезни за превенцията на доброкачествената простатна хиперплазия. Известно е, че копривата не може да намали размера на вече увеличената простата, но може да забави разрастването на простатната жлеза.

  • Зелен чай

Зеленият чай е много полезен в борбата с рак на простатата. Той съдържа катехини, които действат като антиандрогени и потискат пролиферацията на раковите клетки. Освен това катехините в зеления чай предизвикват смъртта на раковите клетки.

  • Тиквени семки

Тиквените семки са полезни при облекчаване на симптомите на увеличена простата и оплаквания от уринарния тракт. Те съдържат цинк, който е важен за нормалната функция на простатата. При аденом и при рак на простатата се установява значително по-ниско съдържание на ценк, отколкото в здрава простата. Фитохимикали в тиквените семки допринасят за намаляване на увеличената  простата. Те блокират превръщането на тестостерона в дихидротестостерон, който стимулира простатната хиперплазия.

  • Магданоз

Магданозът има изразен диуретичен ефект и е полезен при лечението на инфекции на пикочните пътища и простатата. В него се съдържат флавоноиди и други субстанции, които намаляват възпалението на простатата и спомагат за изхвърлянето на токсини от тялото.

  • Куркума

Куркумата съдържа куркумин, който има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Куркуминът спомага за намаляване на възпалението на простатната жлеза и за лечението на бактериален простатит.