Начало / Мъжко здраве / Болести на уретрата на мъжа

Болести на уретрата на мъжа

юли 14, 2020

болести на уретрата

Уретрата на мъжа има дължина около 20 см, като започва от шийката на пикочния мехур и достига главичката на пениса, където се намира външното й отвърстие. Мъжката уретра се разделя на задна и предна уретра, като задната уретра включва простатна и мембранозна част, а предната уретра включва спонгиозна част, преминаваща през пениса.

Уретрата на мъжа може да бъде засегната от множество патологични процеси, например аномалии, възпалителни процеси, тумори, травми и др.

Ето някои болести на уретрата на мъжа:

Вродени аномалии на мъжката уретра

Съществуват редица аномалии на мъжката уретра, които се срещат като изолирани аномалии или в комбинация с други малформации. Например:

 • двойна уретра
 • мегауретра
 • клапи на задната уретра
 • клапи на предната уретра
 • вродена стриктура на уретрата
 • вроден дивертикул на уретрата
 • вродени полипи на уретрата
 • вродени фистули на уретрата
 • еписпадия – външният отвор на уретрата се разполага по дорзалната (горната) повърхност на пениса
 • хипоспадия – външният отвор на уретрата се намира по вентралната (долната) повърхност на пениса.

Травми на уретрата

Травмите на уретрата се срещат сравнително рядко, като често се съчетават с нараняване и на други органи.

Най-честите причини за травма на уретрата са: фрактура на таза, директен удар в областа на перинеума, фрактура на пениса, неволно нараняване на уретрата по време на процедури или операции, например при катетеризация на пикочния мехур, при цистоскопия.

Характерни симптоми при травма на мъжката уретра са: наличие на кръв в урината, болка, която се засилва при уриниране, затруднено уриниране.

Травмите на уретрата могат да доведат до тежки усложнения, като инфекция, стриктура импотентност, инконтиненция.

Стриктура на уретрата

Стриктурата на уретрата представлява стеснение на лумена й поради разрастване на съединителна тъкан. В резултат се затруднява отделянето на урина.

Стриктура на уретрата при мъжете може да възникне в резултат на: директна травма, хирургична интервенция, възпалителен процес (уретрит). Най-типичният признак при стриктура на уретрата е слабата струя на урината. Други симптоми са: продължително уриниране, болка при уриниране, задръжка на урина, развитие на възпаление – уретрит, цистит.

Дивертикул на уретрата

Дивертикулът на уретрата на мъжа е рядко срещано състояние, при което е налице торбовидно разширение на стената на уретрата. Причината за възникването му е неизвестна. Вероятна роля имат чести възпалителни процеси, водещи до отслабване на стената на уретрата.

В редица случаи дивертикулът на уретрата протича безсимптомно. При някои пациенти може да има симптоми, които обаче са неспецифични, например: често уриниране, болка при уриниране, инконтиненция, болка при полов контакт и др.

Фистули на уретрата

Фистулите на уретрата могат да се открият на кожата на пениса, на скротума, перинеума, аналната област, ректума. Обикновено възникват след травма, операция или прекаран възпалителен процес.

Основният симптом при уретрална фистула е изтичане на урина през нея по време на уриниране. Кожата около отвора на фистулата е мацерирана. Лечението при фистула на уретрата е оперативно.

Камъни в уретрата

Камъни в уретрата се срещат рядко. Откриват се по-често при деца и мъже над 40 години. Обикновено камъните са единични, рядко множествени, имат малки размери.
Конкрементите в уретрата биват:

 • първични – образуват се в уретрата, например при стриктура на уретрата и настъпил застой, при дивертикул на уретрата
 • вторични – представляват конкременти, които са се формирали в пикочния мехур, по-рядко в горните пикочни пътища и мигрират към уретрата, където се задържат поради по-големи размери.

Пациентите могат да се оплакват от остра болка, кръв в урината, слаба или прекъсната струя при уриниране, може да настъпи остра задръжка на урина.

Чуждо тяло в уретрата

Най-честите причини за поставяне на чуждо тяло в уретрата са: еротична стимулация или психично заболяване. Симптомите, които се наблюдават са: болка, кръв в урината, затруднено уриниране, задръжка на урина. Възможно е да настъпят редица усложнения – уретрит, кръвоизлив. Обикновено чуждото тяло се отстранява по ендоскопски път.

Уретрит

Уретритът представлява възпаление на уретрата, което в повечето случаи се дължи на инфекция, причинена от бактерии (гонококи, Ешерихия коли, стафилококи), вируси, гъби, хламидии, микоплазми, трихомони. По-рядко уретрит може да се причини от травма (при катетеризация), химични вещества (сапуни, душ гелове), медикаменти.

Основните симптоми при уретрит са: парене, болка и сърбеж при уриниране, изтичане на секрет от уретрата, зачервяване около отвора на уретрата.

Рак на уретрата

Рак на уретрата се среща рядко. Боледуват по-често мъже над 60 години. Причината за възникването му е неизвестна. Някои фактори обаче повишават риска от появата му, например: стриктура на уретрата, травми на уретрата, уретрити и др.

Най-често се касае за плоскоклетъчен карцином. Болните могат да се оплакват от затруднено уриниране, болка при уриниране, изтичане на кървав секрет от уретрата, увеличени ингвинални лимфни възли. Препоръчва се хирургично лечение.