Начало / Мъжко здраве / Болка в таза при мъжете – причини за тазова болка

Болка в таза при мъжете – причини за тазова болка

май 18, 2021

болка в таза

Болка в областта на таза може да възникне при увреждане на някой от намиращите се в тази област органи.

В тазовата кухина се разполагат правото черво, пикочния мехур, простатната жлеза, семенните мехурчета, крайните отдели на семепроводите и на уретерите, съдове и нерви. Стените на таза се формират от тазовите кости и от редица мускули.

Какви са причините за болка в таза при мъжете?

Болката в областта на таза може да се дължи на много различни състояния, като например:

Простатит

Простатитът представлява възпаление на простатната жлеза. В зависимост от причината за възникването му се различават бактериален и небактериален простатит, а според хода на протичане остър и хроничен простатит.

Острият бактериален простатит се характеризира с висока температура, болка в областта на перинеума, която варира от тъпа до силна, пулсираща, засилваща се при движение, дефекация. Болката може да се разпространява към пениса. Други симптоми са често и болезнено уриниране, никтурия, задръжка на урина.

При хроничният бактериален простатит оплакванията на пациентите са разнообразни. Най-често те съобщават за дискомфорт или болка в перинеума, задната уретра, основата на половия член. Понякога болката се излъчва към ингвиналния канал и тестисите.

Хроничният небактериален просатит има неясна етиология. Главният симптом е дискомфорт или болка в тазовото дъно, продължаваща повече от три месеца.

Везикулит

Възпалението на семенните мехурчета (везикулит) обикновено се съчетава с простатит, уретрит, епидидимит. Проявява се с болка в таза, в областта на ануса, с разпространение на болката към ингвиналния канал, тестисите, кръста. Дефекацията е болезнена, както и еякулацията.

Цистит

Циститът представлява възпаление предимно на лигавицата на пикочния мехур. Най-често се причинява от бактерии (Ешерихия коли, Клебсиела, Протеус), но също и от вируси, гъби, паразити. Цистит може да се причини и от химични, термични, лъчеви, алергични и други причини. Засяга по-често жените, но се среща и при мъжете.

Основните клинични симптоми при цистит са: често уриниране, парене и болка при уриниране, тежест или болка в таза, чувство за недоизпразнен пикочен мехур, тъмна урина.

Перицистит (парацистит)

Перициститът е възпаление на тъканите около пикочния мехур. Най-често инфектирането става по съседство от пикочния мехур или от другите тазови органи (простата, семенни мехурчета, ректум). Възпалителният процес бързо може да прогресира до тазов абсцес или флегмон.

Водещи симптоми са: повишена температура, силни болки в таза, често и болезнено уриниране, болезнена дефекация, болезнено и ограничено движение на долните крайници.

Други причини за поява на болка в таза при мъжете са:

 • Камъни в пикочните пътища

При камъни в бъбреците, пациентите имат остра болка в съответната поясна област, която по-късно може да ирадиира по хода на уретера към пикочния мехур и да се насочва към скротума.

При мъже в напреднала възраст сравнително често се срещат камъни в пикочния мехур. Болки в областта на пикочния мехур се появяват, когато пациентът се движи.

Наличието на камъни в уретрата е причина за болки в перинеума, които пречат на седенето, болезнено уриниране, частично незадържане на урина.

 • Апендицит

Острият апендицит (възпаление на апендикса) причинява силна болка, която първоначално се локализира около пъпа, а по-късно в долната дясна част на корема. Болката може да се разпространи към дясната ингвинална област, както и супрапубично при атипична локализация на апендикса в малкия таз. Други симптоми са субфебрилна температура, гадене, повръщане, учестен пулс.

 • увреждане на мускулите или нервите в областта на таза
 • запек
 • ингвинална херния
 • рак на ректума
 • доброкачествена хиперплазия на простатата
 • рак на простатата
 • рак на тазовите кости
 • остеомиелит
 • синдром на раздразненото дебело черво
 • проктит – възпаление на ректума
 • пролапс на ректума
 • тазова болка след вазектомия
 • сраствания в тазовата кухина след хирургична операция.

Прочетете за:
Хроничен небактериален простатит
Камъни в пикочния мехур