Начало / Мъжко здраве / Видове нарушения на еякулацията – еякулаторна дисфункция

Видове нарушения на еякулацията – еякулаторна дисфункция

сеп. 9, 2019

нарушения на еякулацията

Еякулаторна дисфункция представлява неспособността на мъжа ефективно да еякулира (изхвърля сперма от уретрата на пениса) в момента на сексуална кулминация. Проблемите с еякулацията са свързани с това, че мъжът еякулира твърде рано, твърде късно, обратно в пикочен мехур или изобщо не отделя сперма.

Нарушенията в еякулацията са най-разпространените форми на сексуална дисфункция при мъжете. Те могат да бъдат причина за сексуална неудовлетвореност на двамата партньори, емоционална травма, за мъжко безплодие.

Нормална еякулация

Различават се две фази на нормалната ерекция. През първата фаза настъпва контракция на семепроводите, семенните мехурчета и простатната жлеза, при което еякулатът се придвижва в простатната част на уретрата. През втората фаза вътрешният сфинктер на пикочния мехур се свива, което предотвратява навлизането на сперма в пикочния мехур. Следват ритмични контракции на m. ichiocavernosus urethrae, на m. bulbus cavernosus и на перинеалната мускулатура, в резултат на което еякулатът се изхвърля навън през уретрата.

Еякулацията се съпровожда от приятното усещане за оргазъм. То е последвано от оттичане на кръвта от пениса и връщането му в отпуснато състояние.

Ерекцията и еякулацията се регулират от два центъра – на ниво Th11 – L2 (симпатикови влакна) и втори център S2 – S4 (парасимпатикови влакна).

Какви видове нарушения на еякулацията има?

Различават се следните видове еякулаторна дисфункция:

За преждевременна еякулация се говори, когато мъжът еякулира в рамките на минута след вагинално проникване. Най-честите причини за преждевременна еякулация са психологични причини (напр. стрес, депресия, неразбирателство с партньора), възпаление на простатата, неврологични проблеми, проблеми с щитовидната жлеза, някои медикаменти и др.

Еякулацията е забавена, когато е необходим продължителен период на сексуална стимулация, за да може мъжът да еякулира.

Множество причини могат да доведат до забавена еякулация, включително увреждане на нервите, регулиращи еякулацията, диабетна невропатия, злоупотрреба с алкохол, прием на някои медикаменти (антидепресанти, диуретици), психологични проблеми, понижен тестостерон, хипотиреоидизъм и др.

  • Анеякулация – липса на еякулация

Анеякулацията е състояние, при което мъжът не може да еякулира, въпреки че ерекцията му е нормална. Може да бъде постоянна или временна. Анеякулацията може да се дължи на: увреждане на гръбначния мозък, неврологични заболявания (напр. множествена склероза), тазови инфекции, стрес, тревожност и др.

Ретроградна еякулация настъпва, когато шийката на пикочния мехур остава отворена в момента на еякулация, при което сперма от уретрата попада в пикочния мехур.

Най-честите причини за ретроградна еякулация са: операции на простатата, диабетна невропатия, травми на уретрата, операции на дебелото черво, отстраняване на ретроперитонеални лимфни възли, медикаменти и др.

  • Болезнена еякулация

Болезнената еякулация може да варира от лек дискомфорт до силна болка по време или след еякулация. Болката може да се усеща в областта на пениса, скротума или перинеума. Причини за поява на болка при еякулация могат да бъдат: простатит, уретрит, камък в уретрата, медикаменти, емоционални проблеми и др.

Прочетете за:
Ретроградна еякулация
Преждевременна еякулация
Забавена еякулация