Начало / Мъжко здраве / Най-честите видове рак при мъжете

Най-честите видове рак при мъжете

апр. 17, 2018

рак при мъжете

Броят на мъжете, страдащи от рак се увеличава. Това в изветна степен се дължи на увеличаването на продължителността на живота. Поради развитието на медицината обаче броят на оцелелите мъже също се увеличава.

Ранното откриване и лечение на рака при мъжете е от основно значение за намаляване на смъртността.

Ето някои от най-честите видове рак при мъжете:

Рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е най-смъртоносното злокачествено заболяване при мъжете. Обикновено възниква между 55 и 60 годишна възраст. Основните рискови фактори за появата му са: тютюнопушенето, замърсеният въздух, хронични възпалителни заболявания на белите дробове и наследствеността.

Най-ранният симптом при рак на белия дроб е сухата и дразнеща кашлица. По-късно се появяват кръв в храчките, задух, болка в гърдите. Провежда се хирургично лечение, лъчелечение, химиотерапия, имунотерапия. Тези методи се прилагат самостоятелно или комбинирано.

Рак на дебелото черво и ректума

Честотата на ракът на дебелото черво непрекъснато нараства. Той се открива най-често след 50 годишна възраст. Наднорменото тегло, злоупотребата с алкохол, богатата на мазнини и бедна на фибри диета, фамилната обремененост повишават риска от колоректален карцином.

Клиничните симптоми стават по-изразени при напреднал раков процес. Някои характерни симптоми са тежест или болка в корема, кръв в изпражненията, поява на запек или диария. Провежда се оперативно лечение.

Рак на простатата

Честотата на ракът на простатата е в зависимост от възрастта на мъжете. При мъже от 60 до 85 години той се среща в 75 %, а при мъже над 90 години в 80 %. Среща се рядко при мъже под 40 години. Карциномът на простатната жлеза заема второ място като причина за смърт, след белодробния карцином.

Ракът на простатата дълго време протича без клинични прояви. Първите симптоми се появяват едва когато настъпи нарушаване на уринирането. Болните се оплакват от често уриниране, трудно уриниране, задържане на урина, поява на кръв в урината. За диагностициране на заболяването голямо значение имат ректалното туширане, простатния специфичен антиген (PSA) и трансректалната ехография на простатната жлеза.

Рак на пикочния мехур

Ракът на пикочния мехур е на четвърто място по честота сред всички тумори при мъжете. Обикновено възниква след 70 годишна възраст. Най-честият симптом при рак на пикочния мехур е появата на кръв в урината. Наблюдават се още често уриниране, гной в урината. Оперативното лечение на рака на пикочния мехур е основен метод на лечение, но резултатите са много по-добри, когато се съчетае с други форми на лечение като химиотерапия, лъчелечение и др.

Рак на стомаха

Честотата на ракът на стомаха варира много в различните страни. Счита се, че причината за тези различия е свързана с начина на хранене на хората. Заболеваемостта е най-висока в Япония и Китай.

За възникването на стомашен карцином основна роля имат факторите, свързани с храненето: повишената консумация на пушени, пържени, солени храни, съдържанието на нитрати, оцветители и др.
Оплакванията на болните са нехарактерни – гадене, тежест в горната част на корема, отпадналост, отслабване, анемия. Радикалното лечение на стомашния карцином е оперативно.

Други злокачествени тумори, които се срещат по-често при мъжете са например: рак на хранопровода, рак на черния дроб, рак на панкреаса, бъбречен карцином, лимфом на Ходжкин, Неходжкинов лимфом.