Начало / Мъжко здраве / Витамини, които могат да стимулират фертилитета при мъжете

Витамини, които могат да стимулират фертилитета при мъжете

фев. 3, 2017

витамини

По-често инфертилитетът се обсъжда при жените, но истината е, че този проблем засяга еднакво и двата пола. Почти всеки 1 на 20 мъже страда от проблеми с плодовитостта и голям брой от двойките в последно време все по-често търсят помощ при опитите си за зачеване. Някои витамини и минерали могат да помогнат на мъжете да подобрят плодовитостта и качествата на спермата си, от което зависи и в голяма степен успеха им да имат собствени деца.

Цинк

Цинкът е най-важният минерал, когато става въпрос за мъжкият фертилитет. Той е нужен за изграждането на външната обвивка и опашката на сперматозоидите и за тяхното правилно съзряване. Специалистите много често свързват дефицитът на цинк с намалено количество на спермотозоидите и тестостерон в кръвта. Ако сте изложени на постоянен стрес, пушите или злоупотребявате с алкохол има по-голяма вероятност да страдате от цинков дефицит. Проучванията са доказали, че приемът на добавки с цинк подобрява подвижността, количеството и качеството на сперматозоидите.

Мъжете се нуждаят от минимум 15 мг цинк дневно, дори някои специалисти препоръчват дневната доза да се увеличи до 50 мг, ако мъжът има проблеми с фертилитета. Ако с партньорката ви обмисляте да правите опити за зачеване 3 месеца преди това може да започнете да приемате хранителни добавки с добавен цинк и да увеличите приема на храни, които са богати на този минерал като например: говеждо филе, бобови продукти, спанак, тиквени семки, стриди.

Витамин Ц

Витамин Ц е много важен антиоксидант, който предпазва сперматозоидите от дефекти при тяхното образуване и подобрява подвижността им. При едно проучване, проведено сред 30 мъже, страдащи от безплодие без никакви други придружаващи здрав ословни проблемите са били разделени на три групи – първата е получавала плацебо, втората по 200 мг витамин Ц дневно, а третата по 1000 мг витамин Ц. Една седмица след започване на проучването се е установило, че при мъжете, приемащи по 1000 мг витамин Ц дневно подвижността на сперматозоидите се е подобрила с 140 %, при тези, приемащи по 200 мг тя е нараснала с 112 %, а в плацебо групата не е отчетена промяна в подвижността на сперматозоидите. 60 дни след началото на проучването всеки от участниците в групата, приемаща 1000 мг витамин Ц е успял да оплоди своята партньорка, докато нито една бременност не е настъпила в плацебо групата. Старайте се да приемате между 500 и 1000 мг витамин Ц дневно, особено ако пушите, защото тогава тялото ви има още по-голяма нужда от антиоксиданти.

Витамин Е

Този витамин също е един от важните за производството на сперматозоиди. Той е много силен антиоксидант и подобрява количеството, качеството на сперматозоидите и тяхната подвижност. Витамин Е подпомага поддържането на здравината на мембраната на сперматозоидите и ги предпазва от увреда от свободни радикали. Проучванията сочат, че достатъчното количество на витамин Е в организма на мъжа увеличава като цяло шансовете неговите сперматозоиди да оплодят яйцеклетката на жената.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина, или известна още като фолат е ключова за предпазване на сперматозоидите от генетични и хромозомни аномалии. Този витамин от група Б има силни антиоксидантни свойства. Специалистите считат, че нужната дневна доза фолиева киселина за мъжете е 200 микрограма. Фолиева киселина в по-големи количества се съдържа в картофи, зелени листни зеленчуци, бобови и зърнени продукти.