Начало / Мъжко здраве / Видове простатит

Видове простатит

дек. 19, 2018

видове простатит

Простатит представлява възпаление на простатата, която се разполага непосредствено под пикочния мехур при мъжете и има размер на орех. Среща се при мъже от всички възрасти, но по-често между 30 и 50 години.

Какви видове простатит има?

В зависимост от причината за възпаление на простатата се различават следните видове простатит: бактериален и небактериален.

Бактериален простатит – остър и хроничен

Най-честите причинители на бактериален простатит са типичните уропатогени: Ешерихия коли, Псевдомонас аеругиноза, Протеус, Клебсиела и др. Гонококите и туберкулозните микобактерии причиняват специфичен простатит. Възможни са и други причинители на простатит – хламидия, микоплазма, уреаплазма.

Инфекциозният агент най-често прониква в простатната жлеза през уретрата, а по-рядко чрез кръвта или по лимфен път. Възпалителният процес много често обхваща освен простатата и семенните мехурчета и задната уретра.

При остър бактериален простатит възпалението на простатната жлеза се развива внезапно. Най-характерните симптоми са: повишаване на температурата с втрисане, болка в перинеума, която се разпространява към пениса и се засилва при дефекация, уринирането е болезнено и затруднено.

Острият бактериален простатит трявба да се лекува своевременно. В противен случай могат да възникнат усложнения – абсцес на простатата, сепсис при тежки форми. При неефективно лечение процесът може да хронифицира.

Фактори, които благоприятстват хронифицирането на процеса са: заболявания, при които се затруднява оттичането на урината (камъни, стриктури), прекарани инфекции на пикочните пътища, запек, продължително стоене седнал и др.

Хроничният бактериален простатит може да бъде последица на остър простатит или да се дължи на повтарящи се уроинфекции.

Симптомите при хроничен бактериален простатит могат да бъдат много различни. Най-често болните се оплакват от: тежест в областта на перинеума, често уриниране, парене и болка при уриниране, отделяне от уретрата на простатен секрет, еректилна дисфункция и др.

Небактериален простатит

Хроничният небактериален простатит, наричан още хроничен тазов болеви синдром е най-честата форма на простатит. Отличава се с това, че причината за възникването му е неясна. При микробиологично изследване на урина и простатен секрет не се установява бактериален причинител. При част от пациентите се откриват признаци на възпаление, като например повишени левкоцити в простатния секрет, докато при останалите са налице само субективни оплаквания – простатодения.

Основният симптом при небактериален простатит е дискомфорт или болка в перинеума, която продължава повече от 3 месеца. Оплакванията могат да изчезват и да се появяват отново. Стресът често обостря симптомите при хроничен небактериален простатит.

Асимптоматичен възпалителен простатит

При тази форма на простатит пациентите нямат симптоми, но имат признаци на възпаление на простатната жлеза, които се установяват при изследване на простатен секрет или при биопсия на простатата. Асимптоматичният възпалителен простатит не изисква лечение.

Прочетете за:
Хроничен бактериален простатит
Хроничен небактериален простатит
Анатомия на простатата