Начало / Мъжко здраве / Гангрена на Фурние – гангрена на гениталиите

Гангрена на Фурние – гангрена на гениталиите

мар. 29, 2019

гангрена на Фурние

Гангрената на Фурние (Fournier) представлява бързо прогресиращ некротизиращ фасциит на гениталиите и съседните области. Това е спешно състояние, което може да бъде фатално ако не се започне своевременно и адекватно лечение.

Заболяването се среща рядко, като предимно засяга мъже на възраст между 60 и 70 г. Не е изключено обаче инфекцията да се развие при жени или деца.

При мъжете се засяга скротума, пениса и перинеума (областта между скротума и ануса). При жените инфекцията обхваща срамните устни и перинеума (областтта между входа на влагалището и ануса).

Какви са причините за гангрена на Фурние?

Гангрената на Фурние обикновено възниква вторично, като последица от съществуваща инфекция в близост до гениталиите. Най-честите причини са: инфекции в аноректалната област (напр. аноректален абсцес), урогенитални инфекции, кожни инфекции в областта на гениталиите.

Гангрена на Фурние се наблюдава често след травма, уретрална манипулация или оперативна интервенция в гениталната област.

При жените гангрената на Фурние често възниква след хистеректомия. При деца заболяването е изключително рядко. Фактори, допринасящи за развитието му са обрязване, изгаряне, ухапване от насекоми

Най-честите причинители са стрептококи, стафилококи, ентеробактер, протеус, ентерококус фекалис, гъби и др. Често се касае за комбинация от няколко микроорганизми.

В резултат на продуцираните от микроорганизмите ензими се образуват тромби в малките кръвоносни съдове, нарушава се кръвоснабдяването в засегнатата област, развива се некроза на меките тъкани – кожа, фасции.

Някои състояния и заболявания, които отслабват имунната система могат да повишат риска от гангрена на Фурние. Такива са например:

 • диабет
 • злоупотреба с алкохол
 • наркотична зависимост
 • злокачествени заболявания
 • химиотерапия, лечение с кортикостероиди, имуносупресори
 • ХИВ/СПИН
 • затлъстяване
 • чернодробна цироза.

Какви са симптомите при гангрена на Фурние?

Симптомите при гангрена на Фурние включват повишена температура, отпадналост, болка и оток в гениталната или перинеалната област. Инфекцията прогресира бързо, отделя се неприятен мирис от засегнатите тъкани, кожата придобива тъмнолилав или синьо-сив цвят. Чуват се подкожни крепитации – пукащ шум, който наподобява ходене по свеж сняг. Дължи се на натрупване на свободен газ подкожно.

При тежки случаи и липса на своевременно лечение некрозата може да се разпространи към бедрата или коремната стена. При попадане на микроорганизмите в кръвта, те се разпространяват до всички органи, настъпва тежка интоксикация и сепсис.

От лабораторните изследвания се установяват повишени левкоцити (левкоцитоза), може да има понижени трамбоцити (тромбоцитопения), електролитни нарушения.

Как се поставя диагнозата гангрена на Фурние?

Диагнозата гангрена на Фурние се поставя на базата на:

 • анамнеза – пациентът може да съобщи например за наличие на аноректална инфекция, за операция в гениталната област
 • физикално изследване – извършва се оглед и палпация на долната част на корема, гениталиите, перианалната област, прави се ректално туширане
 • клинични прояви
 • лабораторни изследвания
 • рентгенография на засегнатата област – установява се наличие на газ в тъканите
 • ехография на гениталиите – доказва се газ и течност в тъканите
 • компютърна томография – по-чувствителен метод от ехографията при доказването на газ и течност в тъканите.

Диагнозата гангрена на Фурние се потвърждава след хистологично изследване. Взема се биопсия от кожа, повърхностна и дълбока фасция. Установяват се некротични промени във фасциите, тромбоза на малките кръвоносни съдове, наличие на микроорганизми.

Какво е лечението при гангрена на Фурние?

Лечението при гангрена на Фурние трябва да започне незабавно, като включва:

 • интравенозно приложение на широкоспектърни антибиотици, за да се овладее инфекцията
 • оперативно лечение

Извършва се ексцизия на некротичните тъкани (некректомия) до добре кръвоснабдена, здрава тъкан. Изключително важно е да се премахне цялата мъртва тъкан, независимо от обема на ексцизията, за да се спре разпространението на инфекцията. Понякога се налагат няколко последователни некректомии за тази цел.

 • реконструктивни операции

След овладяване на инфекцията може да се наложи извършването на реконструктивни операции. За покриване на кожни и тъканни дефекти на пениса, скротума и перинеума може да се използват съседни тъкани, кожен трансплантат. Например в случай на тотално отстранен скротум за оформянето му може да се използва кожно ламбо от вътрешната част на бедрата.

Последни публикации