Начало / Мъжко здраве / Има ли връзка между депресията и еректилната дисфункция?

Има ли връзка между депресията и еректилната дисфункция?

юни 14, 2017

депресия

Учените твърдят, че има връзка между депресията и еректилната дисфункция. Проучванията сочат, че 35 до 47% от мъжете, които са диагностицирани с депресия често страдат и от проблеми с ерекцията. Обратното е също вярно – много често мъжете с еректилна дисфункция след време развиват и депресия.

Има ли психологична причина депресията често да е свързана с еректилната дисфункция?

Желанието за секс, което кара мъжа да получи ерекция се формира още в мозъка. Химически субстанции в мозъка, наречени невротрансмитери изпращат сигнали към гръбначния мозък и оттам към нервите в пениса. Чрез последващи сигнали от тези нерви се увеличава притока на кръв към мъжкият полов орган и като резултат се получава ерекция. Когато мъжът не получава достатъчно такива сигнали от мозъчните структури, той не получава и ерекция. Депресията е състояние, при което много често се нарушава баланса на химическите субстанции в мозъка и по този начин тя може да способства и за проблеми с ерекцията при мъжа.

Какви са алармиращите признаци при депресия и еректилна дисфункция?

Еректилната дисфункция е често срещан проблем при мъжете. Учените са изчисли ли, че близо 50% от мъжете над 50 годишна възраст изпитват проблеми с ерекция та от време на време. Как обаче да разберете, че вашият проблем се дължи на депресия? Обърнете внимание за следните симптоми:

  • изгубили сте желание за секс и интимната близост вече не ви доставя същото удоволствие
  • приемате антидепресанти, които се отразяват негативно на сексуланото ви желание
  • започнали сте да страдате от проблеми с ерекцията след стресиращо събитие, като например съкращаване от работа или загуба на любим човек
  • страдате от еректилна дисфункция и едновременно с това изпитвате силна тревожност и напрегнатост.

Как да се справите с проблема?

Първата стъпка към решаването и на двата проблема е да поговорите с близките си и да потърсите специализирана помощ. Не се примирявайте с твърдението, че проблемите с ерекцията са нещо нормално с процеса на остаряване и непрекъснатия стрес. Ето и някои стъпки, които може да предприемете:

  • поговорете с личния си лекар и го помолете да оцени цялостното ви здравословно състояние. Той може да ви насочи към специалист, който след това да ви даде още по-добри насоки как да се справите с проблема.
  • ако приемате антидепресанти може да помолите лекуващия ви лекар да ги смени
  • може да ви бъде назначена медикаментозна терапия за справяне с еректилната дисфункция.