Начало / Мъжко здраве / Защо динята е полезна за мъжете?

Защо динята е полезна за мъжете?

май 11, 2016

диня

Динята има изобилие от полезни свойства особено за здравето на мъжете. Въпреки че 92 % от съдържанието й е вода, динята е чудесен източник на витамини А, В, С, на ликопен, калий, калций, желязо. Тя е изключително полезна за здравето на простатата, сърцето и сексуалното здраве на мъжа.

Какви са полезните свойства на динята за здравето на мъжете?

Динята съдържа повече ликопен от много други плодове или зеленчуци, включително и от доматите. Ликопенът е червен пигмент от групата на каротеноидите, който е мощен антиоксидант. Той спомага за неутрализирането на негативните ефекти на циркулиращите в тялото свободни радикали. Редица проучвания са доказали, че консумацията на храни, богати на ликопен може да понижи риска от развитие на рак на простатата.

  • Понижава кръвното налягане

Съдържащата се в динята аминокиселина L-цитрулин помага за понижаване на кръвното налягане. L-цитрулинът в организма се превръща в аминокиселината L-аргинин и азотен оксид, които имат важна роля за здравето на кръвоносните съдове. Те разширяват съдовете, в резултат на което кръвното налягане се понижава и циркулацията се подобрява. Динята е полезна за хората с високо кръвно налягане не само поради съдоразширяващия ефект на аргинина, но и поради съдържанието на калий и магнезий. Понижаването на кръвното налягане намалява риска от инфаркт и инсулт.

Причините за еректилна дисфункция могат да бъдат психологични (стрес, депресия) и физиологични – заболявания като диабет, алкохолизъм, травми в областта на таза и други. Съдържащият се в динята L-цитрулин допринася за разширяването на кръвоносните съдове и до подобряване на кръвотока към пениса. Лекарствата като виагра, които се използват за лечение на импотентност имат същия ефект.

Други полезни свойства на динята са:

  • Предпазва от дехидратация

Високото съдържание на вода и електролити (калий, магнезий) в динята я превръщат в чудесен десерт през горещите летни дни, който може да ви предпази от дехидратация.

  • Полезна е за бъбреците и пикочния мехур

Ако страдате от инфекции на пикочните пътища или камъни в бъбреците, консумацията на диня може да помогне за облекчаване на състоянието ви.

  • Предпазва от запек

Високото съдържание на вода и фибри в динята допринася за нормалната чревна перисталтика и предотвратява развитието на запек.

  • Намалява мускулните болки

L-цитрулинът в динята може да помогне за намаляване на болките в мускулите и за по-бързото възстановяване след тежко физическо натоварване.