Начало / Мъжко здраве / Епидидимална хипертензия – какво представлява?

Епидидимална хипертензия – какво представлява?

сеп. 3, 2018

епидидимална хипертензия

Зад медицинският термин епидидимална хипертензия се крие всъщност посиняването на тестисите при мъжа. Това по-често не е сериозно и опасно състояние, но пък е съпроводено с болезненост.

Каква е причината за епидидимална хипертензия?

Натрупването на кръв в тестисите и простатата на мъжа може да доведе до дискомфорт и болка в тези области. Именно това представлява и епидидималната хипертензия.

По време на сексуална възбуда в слабинната област на мъжа се увеличава притока на кръв и настъпва ерекция. Вените, които служат за оттичане на кръвта от тази област по време на ерекция се свиват и това позволява да се поддържа възбудата на мъжа. Този феномен е известен като вазоконгестия и се наблюдава и в областта на тестисите.По време на сексуална възбуда тестисите на мъжа могат да се увеличат с 25-50%. Липсата на оргазъм позволява това свиване на кръвоносните съдове да продължава, а в резултат на това е възможно мъжът да изпитва известна болка в областта на набъбналите тестиси. Точно това усещане на мъжа за тежест и известна болка поради натрупването на кръв в тестисите е епидидималната хипертензия.

При кои други състояния може да се наблюдава епидидимална хипертензия. Ако изпитвате болка, тежест и дискомфорт в тестисите само при възбуда, това не е повод за притеснение. Ако обаче тази болезненост продължава и имате подобни оплаквания през ежедневието си, тогава това може да се дължи на друг по-сериозен проблем, като например:

  • диабетна невропатия
  • орхиепидидимит (възпаление на тестисите и епидидима)
  • бъбречни камъни
  • рак на тестисите.

Трябва ли да се консултирате с лекар?

Ако от време на време страдате от епидидимална хипертензия и то само при възбуда, тогава не е нужно да се консултирате със специалист. Ако обаче тази болезненост пречи на сексуалното ви представяне, може да поговорите с уролог.

Ако изпитвате силна и постоянна болка в областта на тестисите, която не е свързана със сексуалната ви активност е нужно да се консултирате с лекар. Трбява да посетите лекар и ако забележите някои допълнителни симптоми, като:

  • бучка или нарастване на размера на единия тестис
  • тъпа болка в слабинната област.

Как се лекува епидидималната хипертензия?

Няма установено някакво дефинитивно лечение за това състояние. Според специалистите най-бързото решение на проблема, ако той се прояви по време на ерекция е да се достигне до оргазъм, при което напрежението ще се освободи и притока на кръвта отново ще се възстанови. Ако болката в тестисите се появи във време, в което не сте възбудени може да опитате да се раздвижите, да масажирате болезнения тестис.

Прочетете за:
Анатомия на тестиса
Рак на тестиса
Орхит, епидидимит, орхиепидидимит