Начало / Мъжко здраве / Еректилна дисфункция в резултат от често гледане на порно

Еректилна дисфункция в резултат от често гледане на порно

сеп. 26, 2018

еректилна дисфункция

Под еректилна дисфункция се разбира невъзможността на мъжа да поддържа ерекция достатъчно време за осъществяване на полов контакт. Подобно нещо може да се случва от време на време на всеки мъж, но когато състоянието персистира за по-дълъг период, тогава може да се говори за проблем с ерекцията. Еректилната дисфункция най-често се дължи на някоя от следните причини:

 • влошено здравословно състояние
 • депресия
 • притеснения и съмнения в способностите да се задоволи сексуалният партньор.

Според някои проучвания прекалено честото гледане на порно може да доведе до еректилна дисфункция при мъжа. Експертите са на мнение, че и желанието на мъжа за сексуални контакти също може да бъде повлияно от порнографията, което от своя страна да доведе до проблеми с ерекцията и трудности при достигане на оргазъм.

Когато човек е пристрастен към порнографските филми в един момент той загубва контрол над собственото си сексуално поведение. Въпреки последствията до които води това, пристрастените мъже продължават да изпитват нужда да гледат порно. Най-често в резултат на пристрастяване към порнография се наблюдават следните последици:

 • невъзможност за поддържане на социални или интимни връзки
 • депресия, изолация, чувство за вина
 • влошаване на взаимоотношенията с партньора, семейството и близките приятели
 • отделяне на много по-малко време за други любими преди дейности
 • загуба на интерес към работата и влошено представяне
 • финансови проблеми
 • комбинация на пристрастеността към порнография със злоупотреба с алкохол или наркотици
 • сексуални проблеми, като еректилна дисфункция, забавена еякулация или трудно достигане до оргазъм.

На какво се дължи пристрастеността към порнография?

Понякога за мъжете гледането на порнографски филми е начин да освободят натрупания стрес и да намерят някаква емоционална утеха. За мъжете, пристрастени към порно гледането на такъв тип филми е съпроводено с химически реакции в мозъка. В кръвта се освобождава допамин, заедно с други субстанции, като адреналин, окситоцин, серотонин и ендорфини. Наличието на тези субстанции в кръвта е съпроводено с чувство на удоволствие. Това е и причината в един момент мъжете да започнат да злоупотребяват с гледането на порнографски филми.

Какви са признаците на пристрастяване към порно?

Както мъжете, така и жените могат да се пристрастят към порнография. Според статистиките мъжете са много по-склонни да гледат порно от жените. Без значение от пола обаче признаците са много сходни. Най-често наблюдаваните симптоми при пристрастяване към порнография са:

 • прекарване на голяма част от деня в гледане на порнографски филми
 • невъзможност за прекратяване на тази дейност въпреки осъзнаването на негативните ефекти
 • проявяване на агресия към близки, които заявяват притеснения относно пристрастеността на пациента.

В един момент след прекалено честото гледане на порнографски филми за пристрастения мъж е много по-трудно да се възбуди по време на интимен контакт само от своята партньорка. Той много често се нуждае от визуалната стимулация на порното, за да осъществи сексуален контакт.

Понякога в порнографските филми се представят ситуации, които не са възможни в реалният живот. Така в един момент мъжът си създава една погрешна представа и когато очакванията се различават от реалността той е разочарован и трудно достига до ерекция.

Пристрастеността към порнография не трябва да бъде приемана като незначителен проблем и на нея трябва да се обръща достатъчно внимание. За хората, страдащи от това състояние има създадени групи за подкрепа, в които те могат да споделят своите притеснения и затруднения и с помощта на специалист да намерят решение. Добрата новина е, че еректилната дисфункция в резултат на прекалено често гледане на порно може да бъде преодоляна след като се преодолее и пристрастеността.

Прочетете за:
Еректилна дисфункция и сърдечно-съдови заболявания
Храни, които помагат при еректилна дисфункция