Начало / Мъжко здраве / Ефекти на алкохола върху здравето на мъжете

Ефекти на алкохола върху здравето на мъжете

ян. 2, 2018

алкохол и мъже

Докато изпиването на една две чаши алкохол от време на време е напълно нормално, то системната злоупотреба с алкохол може да изложи на сериозен риск здравето на мъжете.

Ефектите на алкохола върху здравето до голяма степен са сходни за мъжете и жените, но има състояния, които засягат по-често мъжете, а други са напълно уникални за тях.

Как влияе алкохолът върху здравето на мъжете?

Мъжете и жените обработват алкохола по различен начин. Мъжете имат по-високо телесно тегло от жените и така имат повече тъкани, които да абсорбират алкохола. Освен това при мъжете алкохолната дехидрогеназа – ензим, който разгражда алкохола има три пъти по-големи възможности, отколкото при жените. При мъжете съотношението на мазнините към водата е по-ниско, отколкото при жените, което означава, че те са по-способни да разреждат алкохола в тялото. Така, че когато пият еднакво количество алкохол, мъжете ще получат по-ниска концентрация на алкохол в кръвта си, в сравнение с жените.

Въпреки това, мъжете са склонни да изпитват повече вреди, свързани с алкохола, отколкото жените, защото средно те пият по-голямо количество алкохол.

Негативни ефекти на алкохола върху здравето на мъжете

Алкохолът нарушава способността за правилна преценка и вземане на адекватни решения. Освен това мъжете са по-склонни да поемат рискове по време на пиене. Всичко това обяснява защо мъжете имат по-висок процент смъртни случаи и хоспитализации, свързани с алкохола, отколкото жените.

При мъжете по-често се наблюдава алкохолно отравяне, те по-често катастрофират, когато са употребили алкохол. Мъжете са по-склонни да проявяват агресия, да имат рисков полов контакт, да се удавят или дори да извършат самоубиство, когато са консумирали алкохол.

Продължителната прекомерна употреба на алкохол има сериозни последици както за физическото, така и за психическото здраве на мъжа.

Алкохолният хепатит и чернодробната цироза са двете основни опасения за здравето на мъжа. При мъже с продължителна алкохолна зависимост по-често се наблюдават някои тежки състояния, които са с висока смъртност. Такива са например: рак на устната кухина, на хранопровода, на дебелото черво, на черния дроб.

Продължителната употреба на алкохол също допринася за развитието на миокарден инфаркт, на подагра. Може да влоши състоянието на болни от псориазис, розацея, диабет и др.

Злоупотребата с алкохол води и до множество психични проблеми, например безпокойство, депресия, променливо поведение, агресивност, промени в паметта, личностни разстройства, пристрастеност.

Прекомерната консумация на алкохол може да повлияе функцията на тестисите и производството на тестостерон. Когато това се случи, мъжете могат да изпитат еректилна дисфункция (импотентност), както и безплодие.

Алкохолът подтиска централната нервна система и така затруднява постигането и задържането на ерекция. Освен това алкохолът понижава продукцията на тестостерон. Това води до намаляване на либидото и до влошаване на количеството и качеството на сперматозоидите.

Понижаването на фертилността на мъжа може да бъде частично обяснено и с факта, че приетият излишен алкохол може да попречи на абсорбцията на някои витамини, необходими за продукцията на сперматозоидите.