Начало / Мъжко здраве / Заболявания, които се срещат по-често при мъжете

Заболявания, които се срещат по-често при мъжете

мар. 23, 2022

заболявания - по-чести при мъжете

Мъжете страдат от повече хронични заболявания и умират в по-млада възраст, в сравнение с жените.

Ето някои заболявания, които се срещат по-често при мъжете, отколкото при жените:

Злокачествени заболявания

Мъжете по-често се диагностицират с ракови заболявания. Ракът на белия дроб е водеща причина за смърт от рак при мъжете. Ракът на стомаха се среща два пъти по-често при мъже. Други злокачествени заболявания, които се наблюдават по-често при мъжете, отколкото при жените са например: колоректален карцином, рак на панкреаса, рак на хранопровода, бъбречен карцином, малигнен меланом и др.

Алкохолизъм

Мъжете са по-склонни от жените да консумират големи количества алкохол и те по-често имат алкохолна зависимост.

При мъжете, страдащи от алкохолизъм по-често се наблюдава алкохолен делир, алкохолно отравяне, те по-често изършват самоубийство.

Продължителната алкохолна зависимост при мъжете повишава риска от развитие на чернодробна цироза, рак на черния дроб, рак на хранопровода, рак на дебелото черво и др.

Подагра

От подагра боледуват по-често мъже над 50-годишна възраст. Заболяването възниква поради повишени нива на пикочна киселина в кръвта – хиперурикемия. Развива се остър подагрозен артрит, като най-често се засяга първата метатарзофалангеална става на палеца на крака. Протича със силна болка и оток в засегнатата става.

Болест на Паркинсон

Мъжете са 1,5 пъти по-склонни от жените да развият болестта на Паркинсон. Заболяването най-често започва около 55-годишна възраст, като се характеризира с тремор, забавени движения, мускулна скованост, нарушена походка, депресия, деменция.

Ингвинална херния

Ингвинална херния се наблюдава по-често при мъже на възраст между 20 и 40 години. През ингвиналния канал в подкожието излизат коремни органи. Появява се подутина в слабинната област. Болните се оплакват от болка, гадене, повръщане.

Аневризма на аортата

Мъжете се засягат от аортна аневризма до 10 пъти по-често от жените. Други рискови фактори са напреднала възраст, тютюнопушене, високо кръвно налягане и атеросклероза.

Руптура (рзкъсване) на аортната аневризма е тежко, животозастрашаващо усложнение.

Амиотрофична латерална склероза (АЛС)

Амиотрофичната латерална склероза е невродегенеративно заболяване, при което се увреждат централния и периферен двигателен неврон. По-често боледуват мъже на 55-65-годишна възраст.

Заболяването има прогресиращ ход. Развиват се парализи на крайниците, атрофия на мускулите, затруднен е говорът и преглъщането.

Камъни в пикочния мехур

Мъжете над 50-годишна възраст са по-склонни да имат камъни в пикочния мехур. За образуването им роля има задръжката на урина. Чести причини за задържане на урина са: аденом и карцином на простатата, стеснение на уретрата, тумори на пикочния мехур и др.

Други болести, които са по-чести при мъжете са, например:

  • камъни в бъбреците
  • хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
  • ХИВ и СПИН
  • аутизъм
  • алопеция
  • травми.

Прочетете за:
Подагра
Аневризма на аортата – гръдна и коремна аортна аневризма