Начало / Мъжко здраве / Заболявания на пениса – кои се срещат по-често? 2 част

Заболявания на пениса – кои се срещат по-често? 2 част

фев. 13, 2018

Заболявания на пениса

Освен разгледаните в първата част на статията заболявания на пениса, други често срещани болести на мъжкия полов член са:

Кавернит

Кавернитът представлява възпаление на кавернозните тела на пениса. Може да се предизвика от всички микроорганизми, причиняващи уроинфекции, например Е. коли, Клебсиела, Протеус, Псевдомонас и др. Инфекцията може да проникне директно (при травма), по съседство (от уретрит) или по кръвен път. При остро протичане има много висока температура, силна, пулсираща болка в пениса, трудно урениране. Половият член е в полуерекция, кожата е оточна и зачервена. Като усложнение може да се формира абсцес.

При кавернит се провежда лечение с високи дози антибиотици. При наличие на абсец се извършва инцизия. Ако не се проведе своевременно и правилно лечение може да настъпят трайни смущения в ерекцията.

Генитален херпес

Гениталният херпес се причинява от Herpes simplex вирус (HSV). Най-често в областта на главичката на половия член или препуциума се появяват мехурчета, изпълнени с бистра течност. При пукане на мехурчетата се получават ерозии. Може да има болка и сърбеж. Провежда се лечение с антивирусни медикаменти.

Островърхи кондиломи (генитални брадавици)

Островърхите кондиломи се причиняват от човешкия папиломен вирус. Заразяването става при полов контакт. Инкубационният период е 3 до 6 месеца. По главичката на пениса и по вътрешната страна на препуциума се появяват малки, остри, белезникави възелчета. В начален стадий на заболяването може да се проведе локално консервативно лечение. При по-големи брадавици се препоръчва тяхното хирургично изрязване или електрокоагулация, лазер терапия.

Болест на Пейрони (индурацио пенис пластика)

Болестта на Пейрони се характеризира със съединителнотъканно уплътнение на кавернозните тела на пениса. Причината за повишената продукция на фиброзна тъкан е неизвестна. Основните симптоми са: болка при ерекция, странично изкривяване на половия член, поява на едно или повече уплътнения (индуративна, твърда плака), разположени на различни места по пениса. Лечението е строго инзивидуално. Може да се приложат редица медикаменти (ензими, хормони, химиотерапевтици) или да се проведе оперативно лечение.

Рак на пениса

Карциномът на половия член се среща рядко. Причината за възникването му е неизвестна, но се счита, че предразполагащи фактори са лошата хигиена, фимозата, честите възпалителни заболявания на пениса. Туморът може да има вид на брадавица или цветно зеле, на язва (по повърхността на главата, препуциума, рядко тялото) или да бъде плътна лезия, която прониква към кавернозните тела.

Ракът на пениса се развива бавно, като дълго време липсват симптоми. Това е и една от причините заболяването много често да се диагностицира в напреднал стадий.

В зависимост от стадия се провежда хирургично лечение, лъчелечение или химиотерапия.