Начало / Мъжко здраве / Заболявания на простатата

Заболявания на простатата

ное. 27, 2018

заболявания на простатата

Простатата е малка жлеза, разположена в малкия таз под пикочния мехур, която може да създаде сериозни проблеми на мъжете. Заболяванията на простатата се срещат много често, особено при мъже над 55 години. Хроничните простатити, доброкачествената простатна хиперплазия и рака на простатата са най-честите урологични проблеми.

Кои са най-честите заболявания на простатата?

Ето някои болести на простатата:

Травми на простатата

Травмите на простатата могат да бъдат открити и закрити, като степента на увреждане варира от контузия до конквасация (смачкване).

Закрити травми на простатната жлеза могат да възникнат при пътнотранспортно произшествие, при счупване на седалищната кост, след силен удар в перинеума (около ануса и под скротума), например по време на езда, каране на велосипед, но най-често се получават при неправилно въвеждане в уретрата на различни инструменти – катетри, бужове, литотриптер, цистоскоп. Настъпва пробив на уретрата и инструмента навлиза в простатата, като се създава т. нар. лъжлив ход.

Пострадалите се оплакват от внезапна и силна болка в перинеума, болезнено уриниране. Може да има кръв в урината или задръжка на урина. При ректално туширане се установява увеличена и болезнена простата. За поставяне на диагнозата допринасят ултразвуковото изследване и компютърната томография. В повечето случаи се провежда консервативно лечение – назначават се болкоуспокояващи, кръвоспиращи, противовъзпалителни средства.

Откритите травми на простатата обикновено се съчетават с увреждане и на други органи, като водеща е тяхната симптоматика. Лечението е оперативно.

Аномалии на простатната жлеза

Вродените аномалии на простатата се срещат изключително рядко и обикновено се придружават от други малформации. Наблюдават се аплазия (липсва простата), хипоплазия (недоразвита простата) и ектопия на простатната жлеза.

Към аномалиите на простатата се отнасят и вродените кисти. Обикновено те са с малки размери и протичат безсимптомно. Рядко се срещат кисти с по-големи размери, които могат да предизвикат смущения в уринирането – затруднено и често уриниране, тънка струя.

Камъни в простатата

Камъни в простатата се срещат рядко, предимно при мъже над 50 г. Камъните имат кафяво-сив цвят, обикновено са с малки размери (4-5 мм), а броят им варира от единични до стотици.

В повечето случаи простатните камъни не причиняват никакви симптоми. Те обаче могат да бъдат предпоставка за развитие на възпалителен процес в простатата – простатит. Появяват се болки в перинеума, затруднено уриниране, тънка струя, болки при полов контакт.

Простатните камъни, които не причиняват оплаквания, обикновено не се нуждаят от лечение. При наличие на симптоми се прилагат най-често антибиотици и обезболяващи средства. При нужда (голям конкремент, формирал се абсцес) може да се проведе и оперативно лечение.

Простатит

Възпалителните заболявания на простатата (простатитите) са най-честите заболявания на мъжката полова система. Обикновено засягат мъже на възраст между 30 и 50 години. Различават се остър и хроничен простатит.

Ешерихия коли, Протеус, Клебсиела, Хламидии и Микоплазми са едни от най-честите причинители на простатит. В повечето случаи бактериите проникват в простатата от уретрата, по-рядко от пикочния мехур, уретерите или по кръвен път. Най-характерните симптоми при възпаление на простатата са повишена температура, силни болки в перинеума и кръста, често уриниране, изтъняване на струята до задръжка на урина.

Доброкачествена простатна хиперплазия

Доброкачествената простатна хиперплазия представлява уголемяване на простатата, водещо до притискане на уретрата и до смущения в уринирането. Среща се при над 50 % от мъжете на 60-годишна възраст. Доброкачествената простатна хиперплазия не се превръща в рак.

Симптомите на увеличена простатна жлеза се появяват постепенно. Най-честите оплаквания са: често уриниране през нощта, трудно започване на уринирането, прекъсване на струята, тънка струя, по-късно настъпва задръжка на урина.

Лечението на доброкачествената простатна хиперплазия бива консервативно (алфа-адренергични блокери, инхибитори на 5-алфа редуктазата и др.) и оперативно лечение, например трансуретрална резекция на простатата.

Рак на простатата

Ракът на простатата е сред най-честите злокачествени заболявания при мъжете. Честотата му нараства значително с напредване на възрастта. Обикновено се касае за аденокарцином – води началото си от жлезните структури на простатата.

Болните от рак на простатата се оплакват от болка в таза, често уриниране, слаба струя, кръв в урината, задържане на урина и др. В напреднал стадий възникват метастази в лимфните възли, гръбначния стълб, тазовите и бедрените кости.

За лечение на рак на простатата се използват различни способи – оперативно лечение, химиотерапия, хормонално лечение, радиотерапия.

Прочетете за:
Доброкачествена простатна хиперплазия
Рак на простатата
Анатомия на простатната жлеза (простата)