Начало / Мъжко здраве / Изтичане на секрет от пениса

Изтичане на секрет от пениса

ное. 5, 2018

изтичане на секрет от пениса

Изтичането на секрет от пениса е състояние, при което от външният отвор на уретрата, намиращ се на върха на пениса се отделя течност, която не е урина или сперма. Тази течност може да бъде прозрачна и водниста или да съдържа гной и дори кръв. Най-често уретралният секрет се отделя сутрин.

Изтичането на секрет от пениса обикновено е признак на възпаление на уретрата – уретрит. Най-често се касае за сексуално-трансмисивни заболявания.

Отделянето на секрет от уретрата често се съчетава с други симптоми, например: парене и болка при уриниране, сърбеж в уретрата, зачервяване и оток на главичката на пениса, чести позиви за уриниране.

Какви са причините за отделяне на секрет от пениса?

Най-честите причини за изтичане на секрет от уретрата при мъжете са:

Гонококов уретрит

Гонококовият уретрит се причинява от Neisseria gonorrhoeae – Грам (-), анаеробни бактерии. Заразяването става основно по полов път. Гонококите проникват в уретрата и се прикрепват към клетките на лигавицата. Възниква възпаление на уретрата. След инкубационен период от 2 – 7 дни се изявяват симптомите на гонококов уретрит. В началото от пениса се отделя оскъден слузест секрет, който до 24 часа става обилен гноен, жълтозелен на цвят ексудат. Главичката на пениса може да бъде зачервена и оточна. Ако не започне своевременно лечение инфекцията може да обхване цялата уретра, уринирането става често и болезнено, може да има капки кръв след уриниране.

Уретритът може да хронифицира, при което оплакванията са оскъдни, например леко парене при уриниране. Основният симптом е появата на гнойна капка от уретрата сутрин или след като болният дълго време не е уринирал.

Лечението на гонореята се провежда с антибиотици.

Хламидиален уретрит

Хламидиалният уретрит се причинява от Chlamydia trachomatis. Това е една от най-разпространените полово предавани инфекции. Хламидиалният уретрит при мъжете най-често протича като подостър или хроничен уретрит. Изявява се със слаба, почти прозрачна секреция от пениса, често само сутрин. Може да има болка, парене, сърбеж или дразнене в уретрата. Често настъпват периоди на ремисии, след което отново се появяват оплаквания. Провежда се лечение с тетрациклинови препарати, като е важно едновременното лечение на сексуалния партньор.

Трихомонален уретрит

Трихомониазата е най-честото полово предавано заболяване. Причинителят е Trichomonas vaginalis. При мъжете трихомоналният уретрит предимно протича като хронична инфекция. Много често болните нямат опрлаквания. При част от пациентите се наблюдава изтичане на муко-пурулентен секрет от пениса, сърбеж и зачервяване на главичката на пениса, парене при уриниране.

Микотичен уретрит – кандидозен уретрит

Микотичният уретрит най-често се причинява от гъбички от род Кандида. Фактори, предразполагащи гъбичната инфекция са: неконтролиран диабет, отслабен имунитет, прием на антибиотици, лоша хигиена и др. Кандидозният уретрит при мъжете протича подостро или хронично. Наблюдава се изтичане на кремав секрет от уретрата, може да има зачервяване на главичката и препуциума, парене и сърбеж.

Микоплазмен уретрит

Микоплазменият уретрит най-често се причинява от Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis. Заразяването става при полов контакт. Характерно за микоплазменият уретрит при мъжете е отделяне на водниста секреция от пениса, парене при уриниране.

Вирусен уретрит

Най-често вирусният уретрит се причинява от Херпес симплекс вирус тип 2 като заразяването става по полов път. При вирусният уретрит по-рядко има отделяне на секрет от уретрата, по-често се наблюдава болка при уриниране, зачервяване на външния отвор на уретрата.

Други причини за изтичане на секрет от пениса са:

  • Травми на уретрата – нараняването на уретрата при конна езда, колоездене, урологични процедури, полови ексцесии, бъбречни конкременти може да бъде причина за отделяне на прозрачен секрет от пениса.
  • Химични вещества – душ гел, сапун
  • Алергична реакция към храни или медикаменти.
  • Баланит, баланопостит – отделя се серозно-гнойна секреция
  • Простатит – рядко се наблюдава секреция от уретрата
  • Рак на пениса – късен симптом е отделянето на кръвенисто-гнойна секреция
  • Фимоза
  • Стриктура на уретрата – може да се развие уретрит.

Прочетете за:
Уретрити
Хламидиален уретрит
Баланит, постит и баланопостит