Начало / Мъжко здраве / Какво представлява забавената еякулация?

Какво представлява забавената еякулация?

мар. 9, 2016

забавена еякулация

Забавената или позната още като затруднена еякулация е състояние, при което мъжът има нужда от по-дълго време сексуална стимулация, за да достигне до оргазъм и да еякулира. Затруднената еякулация може да бъде временно състояние или да продължи през целия живот на мъжа. Този проблем не  носи рискове за здравето на мъжа, но може да бъде източник на стрес и да доведе до проблеми в сексуалния му живот.

Какви са причините за забавена еякулация?

Има доста потенциални причинители на забавена еякулация, включително психологични проблеми, хронични заболявания и реакция към прием на някои медикаменти.

Някои медицински състояния, при които може да се наблюдава забавена еякулация са:

  • травма в областта на таза с увреждане на нервите, които са отговорни за еякулацията и ерекцията
  • инфекции на пикочо-половите пътища
  • неврологични заболявания, като диабетна невропатия, инсулт, увреждане на гръбначния стълб
  • хормонални заболявания.

Психологични състояния, които често се съпровождат от забавена еякулация са:

  • депресия или тревожно разстройство
  • проблеми във връзката, свързани със стрес или липса на комуникация между партньорите
  • притеснение около представянето в леглото.

Медикаменти и субстанции, които могат да причинят затруднения в еякулацията са:

  • някои антидепресанти
  • злоупотреба с алкохол
  • някои диуретици и медикаменти за лечение на високо кръвно налягане.

Какви са симптомите на забавена еякулация?

За затруднена еякулация се говори, когато на мъжа са нужни повече от 30 минути сексуална стимулация, за да достигне еякулация. Не може да се постави точна времева граница, която да определя забавената еякулация. Според специалистите, когато мъжът изпитва затруднения при достигане на еякулация и това му причинява дистрес и го кара да се чувства депресиран и напрегнат става въпрос за затруднена еякулация. Освен затруднената еякулация мъжете рядко имат други съпътстващи симптоми при това състояние.

Как се поставя диагноза?

За да се постави точна диагноза лекарят трябва да ви разпита откога са оплакванията ви, имате ли някакви съпъстващи симптоми и страдате ли от някакви заболявания. За да се установи дали забавената еякулация се дължи на някакво подлежащо заболяване е нужно да бъде извършен физикален преглед, включващ оглед на тестисите и пениса. Допълнително може да бъде взета кръв за търсене на признаци за сърдечни заболявания, диабет, ниски нива на тестостерон.

Какво е лечението?

Лечението на забавената еякулация зависи от причината и може да се състои от прием на медикаменти или посещаване на психолог, ако тя се дължи на някаква психологична причина.

Ако приемате медикаменти, които могат да причинят забавена еякулация може да се наложи тяхната доза да бъде намалена  или лекарството да бъде сменено с друго.