Начало / Мъжко здраве / Какъв път изминават сперматозоидите – от тестиса до уретрата?

Какъв път изминават сперматозоидите – от тестиса до уретрата?

май 16, 2016

сперматозоиди

Образуването на сперматозоидите (сперматогенезата) се осъществява в семенните каналчета на тестисите, като преминава през няколко етапа: сперматогонии, първични сперматоцити, вторични сперматоцити, сперматиди и сперматозоиди.

Зрелите сперматозоиди имат дължина 50-60 микрона и се състоят от три части: глава, средна част и опашка. В главата се намира ядрото с генетичния материал. На върхчето на главата се разполага мехурче – акрозома, изпълнено с ензими, които са нужни за проникване в яйцеклетката. В средната част се намират митохондрии, които доставят енергия за движението на опашката на сперматозоида.

Сперматозоидите, образувани в тестисите са все още функционално незрели и не могат да проникват в яйцеклетката. От извитите каналчета на тестисите сперматозоидите се транспортират в правите и изнасящи каналчета на тестисите, които се обединяват в канала на епидидима (надсеменника).

Сперматозоидите преминават през главата, тялото и достигат опашката на епидидима, която е основният резервоар на сперматозоиди. В епидидима сперматозоидите престояват между 12 и 26 дни. По време на този престой те доузряват, като стават подвижни и придобиват оплодителна способност.

Сперматозоидите се транспортират от епидидима до уретрата чрез семепровода (ductus deferens), който има дължина около 50 см. Той започва като продължение на канала на епидидима, преминава през ингвиналния канал, движи се по страничната стена на малкия таз и се насочва към дъното на пикочния мехур. Близо до крайната си част семепроводът се разширява, образува се ампула. В ампулата сперматозоидите се складират до настъпване на еякулация. Опашката на епидидима и ампулата на семепровода са важни места за съхраняването на сперматозоидите.

В крайната си част семепроводът се свързва с изходящия канал на семенното мехурче, като образуват общ изхвърлящ канал (ductus ejaculatorius). Той се отваря в простатната част на уретрата. Тук се отварят и каналчетата на тубулоалвеоларните жлези на простатата.

При еякулация сперматозоидите от ампулата на семепровода се изтласкват към изхвърлящия канал и попадат в уретрата. Към сперматозоидите се добавят и секретите на семенните мехурчета, простатата и булбоуретралните жлези, които са особено важни за жизнеността на сперматозоидите. Формира се спермата, която е с обем средно 2,5 – 3,5 ml. Сперматозоидите представляват само 10 % от обема на спермата.

Секретът на семенните мехурчета съставя повече от половината от обема на семенната течност. Неговата най-важна съставка е фруктозата, която стимулира движението на сперматозоидите.

Простатната жлеза секретира алкална течност, която неутрализира киселата среда на влагалището. Секретът на простатата съдържа: калий, калций, хлор, натриева основа, бикарбонати, фосфати, глюкоза, фибриноген, амилаза, кисела фосфатаза, липиди и др.

Булбоуретралните жлези секретират слуз, необходима за осъществяването на половия акт. Те отделят своя секрет в частта от уретрата, преминаваща през спонгиозното тяло на пениса.

Сперматозоидите преминават през уретрата и се изхвърлят навън през нейното външно отвърстие, разположено на върха на главичката на пениса.