Начало / Мъжко здраве / Как се диагностицира варикоцеле?

Как се диагностицира варикоцеле?

юни 11, 2020

Как се диагностицира варикоцеле?

Вените, които отвеждат кръвта от тестиса са множество и са свързани в особено сплетение, анатомично наречено „плексус пампиниформис“. Варикоцелето е заболяване, което се характеризира с варикозно разширение на вените на плексус пампиниформис. Идиопатичното варикоцеле се наблюдава в периода на активната полова възраст – между 20 и 35 години.

Причините за възникването му се обединяват в няколко групи:

  • Затруднено оттичане на кръвта – лявата тестикуларна вена е по-дълга, с по-малък калибър и се влива под прав ъгъл в бъбречната вена, което води до по-високо хидростатично налягане, докато дясната тестикуларна вена се влива в долна куха вена под остър ъгъл.
  • Увеличен приток на кръв към тестисите в периода на полова зрялост.
  • Пареза на кремастерния мускул.

Как се диагностицира варикоцеле?

За поставяне на диагнозата варикоцеле се използват следните методи:

Анамнеза

Клиничното протичане на варикоцелето преминава през 3 стадия. През първият стадий болните нямат никакви оплаквания. През вторият стадий пациентите съобщават за появата на болки в тестиса при физическо натоварване. Тази болка се разпространява към ингвиналната и бъбречната област. През третият стадий болката придобива почти постоянен характер.

Варикоцелето може да доведе и до нарушения във фертилитета.

Физикално изследване

При оглед в право положение засегнатата половина (обикновено лявата) на скротума е удължена, налице е асиметрия на скротума. В повечето случаи разширените вени изпъкват на фона на изтънялата кожа на скротума.

При палпация венозния сплит се опипва разширен и задебелен, а тестисът е хипотрофичен с мекоеластична консистенция. В легнало положение варикоцелето спада, но в право положение вените се напълват веднага.

Изпразването на вените в легнало положение говори за наличие на идиопатично варикоцеле, ако вените в това положение не се изпразват и състоянието остава непроменено, трябва да се мисли за симптоматично варикоцеле (дължи се на компресия на венозните съдове отвън от тумори на бъбреците или уретерите, както и други ретроперитонеални тумори).

Варикоцеле Ӏ степен: има увеличени венозни съдове, които се установяват само при пробата на Валсалва (при поемане и задържане на въздух, обратният кръвоток се усеща във вените).

Варикоцеле ӀӀ степен: при палпация се установява отчетливо наличието на варикоцеле.

Варикоцеле  ӀӀӀ степен: разширените кръвоносни съдове са видими с око.

Анализ на семенната течност (спермограма)

Нарушенията в спермограмата много често съпътстват заболяването варикоцеле. Налице могат да бъдат намаление на подвижността и броя на сперматозоидите.

Ултразвуково изследване

Заема едно от първите места в диагностиката на това заболяване, давайки възможност за измерване на степента на разширяване на съдовете на плексус пампиниформис.

Доплер ехографът дава представа за скоростта на кръвотока в съдовете. Методът е много ценен като се приложи в комбинация с техниката на Валсалва.

Цветната доплерова ехография е един от най-точните методи за поставяне на диагнозата варикоцеле и разграничаването му от други заболявания.

Доплер ехографията се използва за диагностициране и визуализиране на варикоцелето при затруднено палпиране, както и за документиране на тестикуларните размери. Благодарение на този метод може да се потвърди или да се отхвърли наличието на обратен поток на кръвта по тестикуларната вена и плексус пампиниформис. Изследването е безболезнено и неинвазивно.

Сцинтиграфия

Сцинтиграфията се използва рядко за поставяне на диагнозата, но има своята стойност за разграничаване от другите заболявания на скротума.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Варикоцеле