Начало / Мъжко здраве / Как се променя пенисът на мъжа с годините?

Как се променя пенисът на мъжа с годините?

авг. 21, 2017

пенис

Както почти всеки орган в човешкото тяло, така и пениса преминава през редица промени с възрастта. Тези фази се контролират основно от нивата на мъжкия полов хормон тестостерон.

Някъде между 9 и 13 годишна възраст хипофизната жлеза започва да отделя хормони, които стимулират тялото на момчето да започне да произвежда тестостерон. Момчето навлиза в пубертета и започват промените в неговото тяло. Тестисите, скротума и пениса на момчето започват да нарастват, както се появява и окосмяване в гениталната област.

Между 20 и 30 годишна възраст нивата на тестостерон в тялото на мъжа са в своите най-високи стойности. След това те постепенно започват да спадат. С намаляването на нивата на този хормон могат да започнат да се наблюдават и някои промени.

Не е тайна за никого, че с понижаване на тестостерона сексуалните способности на мъжете започват също постепенно да спадат. На мъжът му отнема все повече време да достигне ерекция и да постигне оргазъм след това. Започва да намалява и количеството на отделяната сперма, както и нейните оплодителни качества.

Освен промените в потентността, които настъпват с времето, наскоро учените установиха, че и самият пенис на мъжа преминава през редица промени с напредването на годините. Някои от по-характерните промени са:

Главичката на пениса постепенно загубва своят розово-лилав цвят, поради намаляването на кръвотока към този орган с напредването на времето. Мъжете забелязват още, че с остаряването започва да намалява и окосмяването им в тази област. Според експертите тези промени се дължат на понижаването на нивата на тестостерона и приближаването им до нивата в пубертета. Според тях гениталната област преминава през един обратен цикъл и в един момент, когато мъжът вече е по-възрастен тя отново изглежда по подобен начин, като при настъпването на пубертета с по-оскъдно окосмяване.

Много мъже имат склонност да наддават килограми с напредването на възрастта. Тъй като при мъжкият пол излишните килограми основно се трупат в областта на корема и размерът на пениса може да изглежда по-малък, когато има натрупани излишни килограми около корема. В допълнение към тази промяна в размера на пениса, която е обратима с времето настъпва и необратима промяна в неговият размер. Тази промяна е минимална, но все пак на около 60-70 годишна възраст пенисът на мъжа е загубил част от дебелината си и е с 1-2 сантиметра по-къс, отколкото на 30 годишна възраст.

Друга промяна, която са установили учените в пениса е, че с времето той започва постепенно да губи своята чувствителност. Това е съпроводено с проблеми с ерекцията при мъжа и по-трудно достигане до оргазъм. Това обаче не означава, че мъжът не може да има задоволителен сексуален живот и в по-напреднала възраст. Натрупаният сексуален опит със сигурност би дал отговор на мъжа как да преодолее тези проблеми и да се наслади на интимната близост въпреки всичко.

Прочетете за:
Анатомия на мъжки полов член