Начало / Мъжко здраве / Камъни в простатата (простатни конкременти)

Камъни в простатата (простатни конкременти)

апр. 22, 2020

камъни в простатата

Камъни в простатата се наблюдават главно при мъже над 50 г. Срещат се при 70% от възрастните мъже с доброкачествена простатна хиперплазия.

Простатните конкременти се класифицират на първични (ендогенни) и вторични (екзогенни). Първичните камъни се образуват в простатната жлеза. Обикновено те са с малки размери и много на брой.

Вторичните камъни се образуват в пикочните пътища (бъбреци, пикочен мехур, уретра). Те попадат в простатата през фистули между нея и задната уретра. Обикновено те са по-малко на брой, но са с по-големи размери.

Как се формират камъните в простатата?

Фактори, които предразполагат формирането на простатни конкременти са наличието на хроничен простатит или уголемена простата от доброкачествена простатна хиперплазия.

В механизма на възникване на простатните конкременти основна роля имат застойните процеси в простатата, които допринасят за формирането на органичното ядро на конкремента. При рефлукс на урина в простатата, става навлизане на соли в нея, които се отлагат върху органичното ядро и се образува конкремент.

Основните компоненти на простатните конкременти са калциев фосфат или калциев оксалат, в съчетание с карбонат хидроксиапатит.

Счита се, че роля за възникването на камъни в простатата имат и други патологични състояния, като алкаптонурия, хипервитаминоза Д.

Какви са симптомите при камъни в простатата?

Простатните конкременти обикновено не предизвикват симптоми. При клинично изявените случаи се наблюдават симптоми, подобни на тези при хроничен простатит, доброкачествена простатна хиперплазия, стеснение на уретрата. Наблюдават се главно проблеми с уринирането, като затруднено изпразване на пикочния мехур, често уриниране, парене при уриниране. Може да има кръв в урината, болка в перинеума, болка по време на полов контакт.

Камъните в простатата могат да доведат до усложнения, като например развитие на абсцес в жлезата и формиране на фистули към съседни органи.

Как се диагностицират простатните конкременти?

За диагностицирането на камъни в простатата се използват следните изследвания:

  • ректално туширане – могат да се установят втвърдени участъци
  • трансректална ехография
  • рентгеново изследване на пикочните пътища
  • компютърна томография.

Какво е лечението на камъни в простатата?

Камъните в простатата, които са асимптомни, обикновено не изискват лечение. При наличие на хроничен простатит се налага лечение с антибиотици. Дори обаче възпалението да бъде овладяно, камъните остават в простатата и са предпоставка за ново възпаление. Хирургично отстраняване на конкрементите може да се извърши по различни методи.

Последни публикации