Начало / Мъжко здраве / Кожни заболявания на пениса

Кожни заболявания на пениса

мар. 28, 2018

кожни заболявания на пениса

Редица кожни заболявания могат да засегнат гениталиите на мъжа. За едни дерматози гениталното проявление е много характерно, докато за други е не толкова типично.

Ето някои кожни заболявания на пениса:

Плосък лишей (лихен планус) на пениса

Лихен планус (плосък лишей) на пениса се среща често при мъже на средна възраст. Причината за заболяването е неизвестна, роля вероятно има стреса, невроендокринни, генетични фактори. Лихен планус на пениса не е заразно заболяване и не се предава по полов път. Заболяването се развива бавно за дни и седмици, като лезиите могат да персистират месеци и години. По тялото или главичката на пениса се появяват единични или множествени (пръстеновидно разположени) синьо-червени възелчета. Те са силно сърбящи, могат да се разязвят и да причинят болка. Наличието на лезии по пениса може да направи половия акт неприятно изживяване.

Склеро-атрофиращ лишей (лихен склерозус) на пениса

Лихен склерозус на мъжките гениталии е хронично възпалително заболяване, което се проявява с атрофични бели петна върху препуциума и главата на пениса. Тези лезии причиняват сърбеж и понякога болка. Могат да предизвикат обструкция на уретрата и да затруднят уринирането. Половият контакт може да бъде болезнен. Лихен склерозус може да се усложни с плоскоклетъчен карцином.

Псориазис на пениса

Гениталният псориазис е една от най-неприятните локализации на псориазиса, тъй като гениталната област е много чувствителна. Псориазисът на пениса се представя с малки, червени петна по кожата на пениса, която може да изглежда гладка и блестяща. Най-честият тип псориазис на пениса е инвертен (обратен) псориазис, при който типичните за псориазиса сребристи люспи не се наблюдават. Когато псориазисът засяга пениса, той може да причини значителен дискомфорт и да попречи на сексуалната активност на мъжа.

Краста на пениса

Крастата е силно сърбящо кожно заболяване, което се причинява от кърлеж. Заразяването става при близък телесен контакт. Краста на пениса се характеризира с появата на малки пъпки по кожата на пениса, резултат от алергичната реакция на организма към акарите. Може да се видят и кожните ходове (сиви линии), предизвикани от акарите. Интензивният сърбеж може да причини разраняване на кожата и да стане причина за вторична кожна инфекция.

Плоскоклетъчен (сквамозен) карцином на пениса

Плоскоклетъчният карцином на пениса най-често се развива в областта на препуциума и главичката на пениса, рядко по тялото на пениса. Появява се зачервен участък, който може да расте под формата на възелче, да се развива като язва или да инфилтрира кавернозните тела. Възможно е да има лек сърбеж, болка и дискомфорт по време на полов акт.

Контактен дерматит  

Контактен дерматит на мъжките гениталии може да възникне в резултат от презервативи, лубриканти, перилни препарати, сапуни, триене в бельо и др. Кожата на пениса е зачервена, оточна, може да се появят мехури, сърбеж.

Мъжките гениталии се засягат при редица инфекциозни дерматози:

Прочетете за:
Обрив по гениталиите на мъжа
Язва на пениса (раничка на половия член)