Начало / Мъжко здраве / Колко време живеят сперматозоидите?

Колко време живеят сперматозоидите?

юли 17, 2018

колко живеят сперматозоидите

Важно е да знаете каква е продължителността на живот на сперматозоидите. В тялото на жената те могат да оцелеят до 5 дни. Извън женското тяло обаче сперматозоидите живеят до няколко часа.

Редица фактори определят продължителността на живот на сперматозоидите. Например:

  • качество на сперматозоидите, метаболитен капацитет
  • къде се извършва еякулацията – в тялото на жената или извън него
  • влажност, температура
  • начин на живот – счита се, че тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, полово предаваните болести, затлъстяването, някои медикаменти могат да намалят продължителността на живот на сперматозоидите.

Продължителност на живот на сперматозоидите в мъжката репродуктивна система

Процесът на сперматогенеза (образуване на сперматозоиди) се осъществява в семенните каналчета на тестисите. Чрез няколко последователни деления от сперматогониите се образуват сперматозоиди, които се отделят в лумена на семенните каналчета. Продължителността на този цикъл е 72 дни, като тестисите непрекъснато произвеждат сперматозоиди. Тези сперматозоиди, образувани в тестисите обаче не са зрели. Те попадат в епидидима, където престояват от 12 до 26 дни. През това време сперматозоидите стават подвижни и придобиват оплодителна способност. Тези зрели сперматозоиди се транспортират и складират в ампулата на семепровода до момента на еякулация. Сперматозоидите живеят само няколко дни и ако не се освободят, те умират и се реабсорбират в тялото.

Колко дълго живеят сперматозоидите в тялото на жената?

При еякулация се отделят милиони сперматозоиди в тялото на жената, но само няколко оцеляват, а един от тях може да оплоди яйцеклетката.

Оцеляването на сперматозоидите в тялото на жената зависи от това колко бързо и колко далеч се придвижват. Онези от тях, които достигнат маточната шийка могат да живеят в продължение на няколко дни. Сперматозоидите, които останат във влагалището живеят до два часа поради киселата му среда.

Тялото на жената има механизъм, който улеснява зачеването по време на овулация. През този период женското тяло произвежда цервикална слуз, която осигурява защитна среда за сперматозоидите. Тази слуз дава възможност на сперматозоидите да преминат към маточната шийката и да достигнат до маточните тръби, където остават живи в продължение на 4-5 дни.

Въпреки че сперматозоидите остават живи няколко дни в тялото на жената, яйцеклетката е жизнеспособна само един ден след освобождаването й.

Колко дълго живеят сперматозоидите извън тялото на жената?

Колко дълго ще оцелеят сперматозоидите извън тялото на жената зависи от различни фактори на околната среда – температура, влажност. За да оцелеят извън женското тяло, сперматозоидите се нуждаят от топла и влажна среда, в противен случай те бързо ще загинат – за около 20 минути.

Продължителността на живот на сперматозоидите във водна среда зависи от редица фактори и варира от секунди до часове. В гореща вода или при наличие на химикали в нея сперматозоидите умират незабавно. Ако обаче водата е чиста и температурата й е близка до телесната, те могат да живеят по-дълго.

Чрез съвременните методи продължителността на живот на сперматозоидите може да се увеличи в продължение на много години. Сперматозоидите могат да бъдат замразени и по този начин да се съхранят за много години.

Прочетете за:
Какъв път изминават сперматозоидите – от тестиса до уретрата