Хормонална контрацепция за мъже има почти 96 % ефективност, показва ново проучване, публикувано в сп. Клинична ендокринология и метаболизъм.

При голям процент от участниците обаче са се появили странични ефекти като промени в настроението и акне.

В продължение на повече от 20 години учените се опитват да разработят хормонална контрацепция за мъже, която да бъде ефективна, безопасна, обратима и достъпна.

Тъй като мъжете произвеждат постоянно сперматозоиди са необходими високи хормонални нива, които да понижат броя на сперматозоидите от над 15 милиона на милилитър до под 1 мил/мл.

Учени от Германия са провели проучване сред 320 здрави мъже на възраст между 18 и 45 г., които са били от няколко държави. Всички участници са имали моногамни връзки в продължение на повече от една година с жени на възраст между 18 и 38 г.

Преди началото на изследването всички участници са имали нормален брой сперматозоиди.

На мъжете са били инжектирани два различни хормона (прогестерон и форма на тестостерон) на всеки 8 седмици. Високите дози тестостерон супресират продукцията на сперматозоиди в тестисите за няколко седмици. Добавянето и на прогестерон засилва супресията до още по-ниски нива на сперматозоидите за по-продължителен период.

Проучването е продължило една години, като хормоналните контрацептиви са били прилагани на всеки 8 седмици.

След 24 седмици при 86 % от участниците броят на сперматозоидите се е понижил под 1 милион на милилитър.

Авторите на проучването съобщават за настъпила бременност при 4 двойки. Една година след края на проучването при осем мъже броят на сперматозоидите не се е нормализирал.

При много от мъжете са настъпили странични ефекти, като най-честите са били: акне, промени в настроението (враждебност, агресия, депресия), повишено либидо, мускулни болки.

Ефективността на контрацептивите в това проучване е била много висока, но за съжаление броят на страничните ефекти е бил значителен.

Важно е да се отбележи, че хормоналната контрацепция не предпазва от сексуално преносими инфекции.

Понастоящем Световната здравна организация препоръчва кондомите и стерилизацията (вазектомията) като единствени методи на контрацепция за мъжете.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!