Начало / Мъжко здраве / Малки тестиси – причини

Малки тестиси – причини

фев. 16, 2021

малки тестиси

Тестисите имат овална, леко удължена и странично сплесната форма. Техните размери варират при различните мъже. Нормално е единият тестис да е малко по-малък от другия. Също така при около 85 % от мъжете левият тестис е по-ниско разположен от десния. Средните размери на нормален тестис са: дължина от 4 до 5 cm, ширина от 3 cm и дълбочина от 2,5 cm, а неговият обем е средно 20 сm3.

Тестисите с дължина по-малка от 3,5 cm се считат за малки.

Основната функция на тестисите е да произвеждат сперматозоиди и тестостерон, който е необходим за формирането на първичните и вторичните полови белези, както и за половото развитие на мъжа.

Ако тестисите са с по-малък размер, то те ще произведат по-малко сперма и тестостерон. Възможно е обаче тестиси с малки размери да имат нормална функция.

Кои са най-честите причини за малки тестиси?

Причините за малки тестиси могат да бъдат вродени и придобити – тук се отнасят всички фактори, които водят до атрофия на тестисите. Това е състояние, при което намаляват паренхимните клетки на тестиса. В резултат намалява размера на тестиса и се понижава неговата функция.

Ето някои заболявания и състояния, при които тестисите са с малки размери:

Синдром на Клайнфелтър

Синдромът на Клайнфелтър е генетично заболяване, при което момчетата имат една допълнителна Х хромозома. Пациентите със синдром на Клайнфелтър имат по-висок от средния ръст, малък пенис и малки тестиси, които произвеждат по-малко тестостерон. Недостигът на тестостерон води до забавено пубертетно развитие, уголемяване на гърдите (гинекомастия), намалена мускулна маса, намалена костна плътност и намалено окосмяване по лицето и тялото. Поради малките тестиси и намаленото производство на тестостерон, засегнатите мъже страдат от стерилитет.

Орхит – възпаление на тестиса

Засягането на тестиса от хроничен възпалителен процес може да доведе до атрофия на неговия паренхим. Чести причинители на орхит са Ешерихия коли, Протеус, Стафилококи, Стрептококи. Орхит може да се развие и като усложнение след прекарано инфекциозно заболяване, например заушка, варицела, скарлатина, грип, бруцелоза и др. Полово предавани инфекции, като хламидия, гонорея, сифилис и ХИВ също могат да причинят орхит и атрофия на тестисите.

Варикоцеле

Варикоцелето се характеризира с разширяване на вените в областта на скротума. Обикновено има левостранна локализация. Първоначално болните нямат никакви оплаквания, но по-късно се появява болка в тестиса, скротума е удължен, отпуснат и под кожата се виждат разширени вени. Засегнатият тестис е с намалени размери. Около 40 % от мъжете, страдащи от стерилитет имат варикоцеле. Лечението е оперативно.

Усукване на тестиса (торзия на тестиса)

Тестикуларна торзия настъпва, когато тестиса внезапно се завърти по надлъжната си ос, при което семенната връв се усуква. Като последица от това усукване се нарушава кръвоснабдяването на тестиса. Състоянието се среща по-често при момчета, които имат анатомична особеност, предразполагаща към свободна ротация на тестиса в скротума. Основните клинични прояви са силна болка в тестиса и оток на скротума. Установява се ретракция на засегнатия тестис.

Много бързо се развива исхемия, атрофия и некроза на торквирания тестис. Необходимо е незабавно хирургично лечение, за да се спаси тестиса.

Травма на тестисите

Травмите на тестисите се наблюдават по-често при млади мъже, предимно спортисти. В резултат на травма може да настъпи контузия, руптура или дислокация на тестиса. Увреждането на кръвоносните съдове е причина за поява на хематом, който притиска паренхима на тестиса и бързо води до атрофия.

Заместителна терапия с тестостерон, прием на анаболни стероиди

При заместителна терапия с тестостерон или прием на анаболни стероиди се потиска продукцията на тестостерон от тестисите, при което те могат да атрофират и да намалят резмера си.

Други причини за малки тестиси са:

  • вродени аномалии в структурата на тестисите – хипоплазия на тестисите
  • крипторхизъм
  • ектопия на тестиса
  • хроничната злоупотреба с алкохол може да увреди тестикуларната тъкан
  • лъчетерапия или лечение с някои цитостатици на злокачествен процес може да доведе до атрофия на тестиса
  • напреднала възраст.

Прочетете за:
Атрофия на тестиса – причини, симптоми.
Орхит