Начало / Мъжко здраве / Масаж на простатата

Масаж на простатата

авг. 2, 2021

масаж на простатата

Масаж на простатата се извършва с диагностична и с лечебна цел. В първият случай се цели отделянето на простатен секрет зе цитологично и бактериологично изследване. Целта във вторият случай е отстраняването на натрупан патологичен секрет.

Нормално простатната жлеза при ректално туширане се опипва на 3-4 см от аналния отвор. Тя има триъгълна форма с основа, обърната нагоре, и връх – надолу. Напречният й размер е от 2,5 до 4 см, а надлъжният – от 2,5 до 3,5 см. Има гладка повърхност и е добре отграничена от околните тъкани, като по средата в сагитална посока минава бразда, която я разделя на два дяла. Стената на дебелото черво над простатата е подвижна.

При ректално туширане нормално простатата не е болезнена. При наличие на патологичен процес може да настъпи промяна във формата, големината, консистенцията й.

Какви са показанията за извършване на масаж на простатата?

Масажът на простатата може да помогне при:

 • хроничен простатит (възпаление на простатата) – дренирането на задържания простатен секрет спомага за намаляване на отока и напрежението в простатата.
 • доброкачествена простатна хиперплазия – чрез подобряване на дренажа на простатния секрет се улеснява уринирането
 • еректилна дисфункция – подобрява се кръвоснабдяването
 • затруднено уриниране – чрез намаляване на подуването на простатата се намалява натиска, който оказва върху уретрата и се облекчава уринирането
 • масажът на простатата се използва и за сексуална стимулация, за да се постигне възбуда.

Как се извършва масаж на простатата?

Масажът на просатната жлеза е най-удобно да се извърши в коленно-лакътно положение. Ректалното туширане се извършва с показалеца, поставен в гумена ръкавица и намазан добре с лубрикант. С върха на пръста се притиска леко перинеума и пръстът се вкарва в ректума. Нормално простатата се опипва на 4-5 см от аналното отверстие, като гладка, заоблена, мекоеластична подутина върху предната стена на ректума.

Масажът на простатата трябва да се извърши много внимателно. Последователно се тушират двата дяла на простатата, като показалецът се движи по посока отгоре надолу и отстрани навътре. След масажа на двата дяла трябва да се масажира още по-нежно по средата (sulcus prostaticus) от върха надолу, за да се придвижи секретът по уретрата.

Отделеният секрет се поставя на предметно стъкло и се изследва. Ако след масаж не се отдели секрет от уретрата, болният се кара да уринира и се изследва първата порция урина. Количеството на отделеният секрет варира от няколко капки до няколко кубически сантиметра.

Рискове и усложнения при извършване на простатен масаж

При извършване на масаж на простатата има риск от поява на някои усложнения:

 • грубото масажиране на простатата може лесно да доведе до нараняване на лигавицата на ректума.
 • прекалено агресивният масаж на простатата може също да причини ректално кървене, създавайки риск от бактериална инфекция – проктит, перианален абцес, сепсис.
 • руптура на външни или вътрешни хемороиди
 • недостатъчност на аналния сфинктер и фекална инконтиненция.

Какви са противопоказанията за извършване на масаж на простатата?

Масаж на простатата не се препоръчва при:

 • остър простатит – масажът може да причини разпространение на бактерии в уретрата, други части на пикочните пътища или по кръвния път.
 • рак на простатата – масажът може да доведе до откъсване и разпространение на туморни клетки в околните тъкани.
 • анални фисури
 • перианални фистули
 • хемороиди.

Прочетете за:
Анатомия на простатата