Начало / Мъжко здраве / Митове относно рака на простатата

Митове относно рака на простатата

юли 20, 2016

простата

Ракът на простатата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания при мъжете. Много от мъжете си мислят, че те няма как да се разболеят, ако нямат роднина с това заболяване, но истината е, че никой не е застрахован. Опитайте се да се информирате относно рака на простатата и митовете свързани с него. Някои от по-честите митове са:

Само възрастни мъже се разболяват

Около 65% от случаите на рак на простатата са сред мъже на възраст над 65 години, но останалите 35% се падат на мъже между 40 и 50 годишна възраст. Според специалистите скринингът за рак на простатата трябва да започне след 50 годишна възраст, но ако в семейството ви вече има случаи на това заболяване, тогава е препоръчително да започнете да се изследвате след навършване на 40 годиш на възраст.

Ракът на простатата е наследствено заболяване

Наистина фамилната анамнеза за рак на простатата е един от рисковите фактори и увеличава шансовете и при вас да се открие това заболяване двойно. Ако във фамилията има двама членове с рак на простатата рискът при вас нараства петорно. Това обаче не означава задължително, че вие ще се разболеете от рак на простатата. Много от пациентите нямат фамилна обремененост. Затова и специалистите наблягат на важността на скрининга и профилактичните прегледи.

Високите нива на простатен специфичен антиген са сигурен индикатор за рак

Простатен специфичния антиген се произвежда от простатата в отговор на редица проблеми, които могат да настъпят във функцията на този орган, включително инфекция, възпаление или доброкачествено уголемяване на простатата, а също и при рак. Това може да бъде първият алармиращ признак, който да ви накара да посетите уролог, но това не значи задължително, че сте раково болни. Според специалистите ранното откриване на повишените нива на простатен специфичен антиген може да спаси живота на хиляди мъже.

Ракът на простатата не причинява смърт

Въпреки, че пет годишната преживяемост при това раково заболяване е почти сто процента той все пак е втория по смъртност рак след рака на белите дробове. В повечето случаи ракът на простатата напредва много бавно и ако се прилага адекватно лечение мъжете преживяват дълго време. Въпреки това има видове рак на простатата, които могат да бъдат доста агресивни, затова и специалистите наблягат на важността на ранната биопсия за поставяне на точна диагноза.

Сексуалната активност увеличава риска от рак на простатата

В миналото се е смятало, че колкото по-сексуално активен е мъжа, толкова по-голям е риска от раково заболяване на простатата. За щастие на мъжете учените наскоро установиха, че редовният секс, точно обратното намалява риска.

Лечението при рак на простатата води до импотентност

Според учените 50% от мъжете, които са имали добра сексуалана функция преди поставянето на диагнозата рак на простатата ще продължат да имат добри сексуални възможности и след започване на лечение. Сред останалите 50% при някои от мъжете може да се развие умерена до тежка импотентност, но при по-голямата част тя е кратковременна. Според специалистите тежестта на импотентността зависи в голяма степен от възрастта на мъжа тъй като след 60 годишна възраст голяма част от мъжете нормално започват да изпитват затруднения при достигане на ерекция и имат намалена сексуална функция.

Прочетете за:
Рак на простатата