Начало / Мъжко здраве / Как мъжете могат да се справят с уринарната инконтиненция?

Как мъжете могат да се справят с уринарната инконтиненция?

мар. 15, 2017

инконтиненция

Жените по-често страдат от уринарна инконтиненция, но този проблем се среща и сред мъжкия пол. При мъжете инконтиненцията по-често се дължи на уголемена простата или e в резултат на операция за премахване на простатата, но и други фактори могат да способстват.

Между 5 и 15% от мъжете над 64 годишна възраст страдат от уринарна инконтиненция. Повечето от тях не са достатъчно информирани какво представлява състоянието и това може да доведе до някои предизвикателства – както емоционални, така и физически и социални.

Съществуват различни методи за лечение на уринарната инконтиненция, но вие също в дома си може да изпробвате някои техники, които да облекчат състоянието ви и симптомите.

Опитайте се да се научите да контролирате пикочния си мехур

Някои мъже успяват да се научат да контролират уринарната си инконтиненция. Може да започнете като редовно ходите до тоалетната по малка нужда, дори и когато не изпитвате нужда. Така ще можете да тренирате пикочния си мехур и да си изградите режим на уриниране.

Тренирайте мускулите си

Повечето мъже смятат, че упражненията на Кегел са само за жени, но това не е така. Тези упражнения помагат за стягане на тазовите мускули, което при уринарна инконтиненция е изключително важно за облекчаване на симптомите. Тренирайте тазовите мускули всеки ден по 15 минути. Хубавото на тези упражнения е, че могат да се правят навсякъде и няма нужда от специална екипировка.

Водете си дневник

Следете поне за няколко дни какво количество течности приемате и колко често ви се налага да посещавате тоалетната през деня и дали имате неволно изпускане на урина. Опитайте се да отдиференцирате дали нещо определено в ежедневието ви не влошава вашите симптоми, като например някакво физическо натоварване или пиене на прекалено много течности.

Намалете консумацията на алкохол и кофеин

Много експерти смятат, че алкохолът и кофеинът могат да раздразнят пикочния мехур и допълнително да влошат състоянието на мъжете с уринарна инконтиненция. Освен това тези напитки са диуретици и ще стимулират по-честото уриниране, което за пациентите, страдащи от това състояние не е желателно.

Избягвайте храни, които влошават вашите симптоми

Мъжете с уринарна инконтиненция съобщават, че са забелязали, че някои храни влошават техните оплаквания. По-често това са пикантните и някои по-киселинни храни, като цитрусови плодове, домати. Други храни, които не се препоръчват при това състояние са шоколад и изкуствени подсладители.

Пийте достатъчно течности

Някои мъже намаляват до абсолютен минимум течностите, които приемат в желанието си да намалят оплакванията си и да няма неволно изтичане на урина. Но това не е добра идея. Ако не пиете достатъчно течности урината ви ще стане по-концентрирана. Колкото по-концентрирана е тя, толкова по-голяма е възможността да раздразни пикочния мехур, което от своя страна е възможно да доведе до влошаване на вашето състояние.