Начало / Мъжко здраве / Чести заболявания на мъжките репродуктивни органи

Чести заболявания на мъжките репродуктивни органи

сеп. 26, 2017

мъжки

Мъжката репродуктивна система е изградена от първични репродуктивни органи (тестеси) и от репродуктивен тракт. В тестисите се образуват сперматозоидите (мъжките полови клетки) и се секретира тестостерон, който е отговорен за формирането на първичните и вторичните полови белези.

Репродуктивният тракт е съставен от система от канали, които транспортират сперматозоидите и от допълнителни полови жлези, чиито секрети поддължат жизнеспособността на сперматозоидите. Към репродуктивния тракт се отнасят епидидима, семепровода, семенните мехурчета, простатната жлеза, булбо-уретралните жлези и половия член.

Въпреки, че заболяванията на мъжките полови органи обикновено са лечими, в някои случаи те могат да имат сериозни последици за здравето на мъжа.

Ето някои от по-честите заболявания на мъжките репродуктивни органи:

Орхит или орхиепидидимит

Орхитът представлява възпаление на тестиса, като много често възпалителния процес обхваща и епидидима – орхиепидидимит. Най-честите причинители са стафилококи, стрептококи, Ешерихия коли, Протеус и други. Орхитът може да възникне и като усложнение при инфекциозни заболявания – заушка, скарлатина, варицела, бруцелоза, грип. Характерни симптоми на заболяването са: увеличаване на тестиса, болка в тестиса и висока температура. Рядко при двутранен орхит може да настъпи стерилитет.

Простатит

Възпалителните заболявания на простатата са най-честите заболявания на мъжката полова система. В зависимот от причинителя се различават бактериални и небактериални простатити, а според протичането остри и хронични простатити. Острият простатит се характеризира с болки в перинеалната област (около ануса и под скротума), нарушения в уринирането (парене, задръжка), висока температура. При хроничният простатит оплакванията могат да не са така изразени. Може да има болка или тежест в перинеума, често уриниране с парене и болка, смущения в сексуалната функция.

Баланит

Баланитът представлява възпаление на главичката на пениса. Много често кожата на препуциума също се възпалява и се развива баланопостит. За възникване на заболяването основна роля има задръжката на смегма, поради лоша хигиена или наличие на фимоза. Причинителите на баланопостита могат да бъдат инфекциозни (бактерии, вируси) и неинфекциозни (травми, токсични вещества, алергични реакции). Главичката на половия член е зачервена, оточна и болезнена. Може да има сърбеж и изтичане са серозно-гнойна секреция.

Хидроцеле

Хидроцелето е заболяване, при което между двата листа на серозната обвивка на тестиса се събира течност. Различават се вродено хидроцеле (среща се при деца) и придобито хидроцеле, възникващо в резултат на възпалителни заболявания, травми или тумори на тестиса. Протича с появата на подутина в засегнатата скротална половина. Има тежест, болка, затруднява се движението. В резултат на хидроцелето може да се наруши сперматогенезата и да се стигне до стерилитет.

Варикоцеле

При варикоцеле е налице варикозно разширение на вените в областта на скротума. Най-често възниква между 18 и 30 годишна възраст, като в повечето случаи има левостранна локализация. Заболяването се проявява с болка в тестиса при физическо усилие, а по-късно и в покой, засегнатата половина на скротума е удължена, под кожата на скротума се виждат разширените вени. Варикоцелето може да стане причина за нарушаване на сперматогенезата и да доведе до нарушения във фертилитета на мъжа.

Тумори на тестиса

Туморите на тестиса се наблюдават предимно при млади мъже от 20 до 40 години. Предразполагащи фактори за възникване на рак на тестиса са травми, възпалителни процеси, крипторхизъм. Най-важният симптом е опипването на възловидно образувание в тестиса, който става по-голям, твърд и променя формата си.