Начало / Мъжко здраве / Вредни навици, които могат да нарушат сперматогенезата

Вредни навици, които могат да нарушат сперматогенезата

апр. 21, 2017

сперматогенеза

Когато говорим за зачеване много фактори от страна на мъжа и жената могат да попречат на този процес. При всяка 1 на 10 двойки се наблюдава безплодие и учените са изчисли, че в около 30% от случаите това се дължи на проблеми при мъжа.

Въпреки, че мъжете образуват милиони сперматозоиди всеки ден, някои външни фактори могат да повлияят негативно на качеството на сперматозоидите и тяхната оплодителна способност.

Вредни навици, увреждащи сперматогенезата:

Ето и някои вредни навици, за които мъжете може и да не са се замисляли, но които повлияват негативно на качеството на спермата:

Претопляне

Тестисите на мъжете не могат да функционират правилно, освен ако не са с малко по-ниска от телесната температура. Мъжкото тяло е устроено така, че тестисите са разположени на малко разстояние от тялото. Така имат възможност да работят при малко по-ниска температура.

Затова мъжете трябва много да внимават при избора на бельо. То трябва да е памучно и да не е прекалено стегнато, защото така се създава риск от претопляне.

Поставяне на лаптопа в скута

Мъжете трябва да знаят, че не е подходящо да работят на лаптопа, докато той стои в скута им. Това е вреден навик, който трябва да изкорените, за да намалите риска от безплодие. При работа лаптопа излъчва топлина, която ще повлияе негативно на температурата на тестисите. В резултат на това може да се наруши качеството на спермата.

Не носете слипове

Според учените носенето на слипове може да повлияе негативно върху количеството и качеството на сперматозоидите при мъже, които вече имат някакъв диагностициран проблем. Някои мъже предпочитат да носят слипове, но все пак опитвайте се да носите по-често боксерки. Те ще позволят на тестисите ви по-лесно да се охлаждат и няма да увеличат риска от претопляне.

Мобилни телефони

И преди сме чували, че не е препоръчително телефоните да се носят в дрехите, защото излъчват сигнали, които могат да повлият негативно на нашето тяло. Все още няма достатъчно проучвания в тази насока, но учените все пак признават, че за мъжете например е добре да избягват да носят телефона си в джоба на панталона, близо до тестисите, защото все пак има възможност този навик да доведе в бъдеще до проблеми със сперматогенезата.

Преяждане

В тялото на мъжете, които са затлъстели има по-голямо количество от женския полов хормон естроген. При тези мъже по-често се наблюдава намален брой сперматозоиди, сексуална дисфункция и безплодие.

Често прекаляване с алкохол

Злоупотребата с алкохол и цигари може да повлияе негативно на сексуалните функции на мъжете. Честото прекаляване с алкохол може да доведе до влошаване на качеството на спермата, а тютюнопушенето пък уврежда подвижността на сперматозоидите и намалява тяхната възможност да оплодят яйцеклетката.