Начало Мъжко здраве Вредни навици, които могат да нарушат сперматогенезата

Вредни навици, които могат да нарушат сперматогенезата

сперматогенеза
нарушаване на сперматогенезата

Когато говорим за зачеване много фактори от страна на мъжа и жената могат да попречат на този процес. При всяка 1 на 10 двойки се наблюдава безплодие и учените са изчисли, че в около 30% от случаите това се дължи на проблеми при мъжа.

Въпреки, че мъжете образуват милиони сперматозоиди всеки ден, за разлика от жените, които образуват едва 300-400 зрели яйцеклетки през целия си живот, някои външни фактори могат да повлияят негативно на качеството на сперматозоидите и тяхната оплодителна способност.

Ето и някои вредни навици, за които мъжете може и да не са се замисляли, но които повлияват негативно на качеството на спермата:

Претопляне

Тестисите на мъжете не могат да функционират правилно, освен ако не са с малко по-ниска от телесната температура. Мъжкото тяло е устроено така, че тестисите са разположени на малко разстояние от тялото и така имат възможност да работят при малко по-ниска температура.

Затова мъжете трябва много да внимават при избора на бельо, което трябва да е памучно и да не е прекалено стегнато, защото така се създава риск от претопляне.

Поставяне на лаптопа в скута

Мъжете трябва да знаят, че не е подходящо да работят на лаптопа, докато той стои в скута им. Това е вреден навик, който трябва да изкорените, за да намалите риска от безплодие. При работа лаптопа излъчва топлина, която ще повлияе негативно на температурата на тестисите и в резултат на това може да се наруши качеството на спермата.

Не носете слипове

Според учените носенето на слипове може да повлияе негативно върху количеството и качеството на сперматозоидите при мъже, които вече имат някакъв диагностициран проблем. Някои мъже предпочитат да носят слипове, но все пак опитвайте се да носите по-често боксерки, които ще позволят на тестисите ви по-лесно да се охлаждат и няма да увеличат риска от претопляне.

Мобилни телефони

И преди сме чували, че не е препоръчително телефоните да се носят в дрехите, защото излъчват сигнали, които могат да повлият негативно на нашето тяло. Все още няма достатъчно проучвания в тази насока, но учените все пак признават, че за мъжете например е добре да избягват да носят телефона си в джоба на панталона, близо до тестисите, защото все пак има възможност този навик да доведе в бъдеще до проблеми със сперматогенезата.

Преяждане

В тялото на мъжете, които са затлъстели има по-голямо количество от женския полов хормон естроген. При тези мъже по-често се наблюдава намален брой сперматозоиди, сексуална дисфункция и безплодие.

Често прекаляване с алкохол

Злоупотребата с алкохол и цигари може да повлияе негативно на сексуалните функции на мъжете. Честото прекаляване с алкохол може да доведе до влошаване на качеството на спермата, а тютюнопушенето пък уврежда подвижността на сперматозоидите и намалява тяхната възможност да оплодят яйцеклетката.