Начало / Мъжко здраве / Нощно изпотяване при мъжете – причини

Нощно изпотяване при мъжете – причини

фев. 10, 2022

нощно изпотяване при мъжете

Прекомерното нощно изпотяване е често срещан симптом, който може да се дължи на редица здравословни проблеми.

Мъжете не изпитват толкова често нощно изпотяване, колкото жените, вероятно защото менопаузата е водещата причина при жените. При мъжете обаче нощното изпотяване също може да се дължи на хормонални нарушения.

Какви са причините за нощно изпотяване при мъжете?

Ниски нива на тестостерон

Ниските нива на тестостерон са потенциална причина за изпотяване по време на сън. Характерно за мъжете е, че с напредване на възрастта производството на тестостерон намалява. Много други причини обаче също могат да доведат до понижени нива на тестостерон, например: травми или инфекции на тестисите, тумори на хипофизата, генетични синдроми, химиотерапия, лъчетерапия и др.

Характерни симптоми, свързани с ниски нива на тестостерон са:

 • намалено либидо
 • еректилна дисфункция
 • оплешивяване
 • загуба на мускулна маса и увеличаване на мазнините
 • умора
 • промени в настроението.

Счита се, че ниските нива на тестостерон повлияват функцията на хипоталамуса, който участва в регулацията на телесната температура.

Нощните изпотявания, причинени от ниски нива на тестостерон, могат да бъдат лекувани чрез тестостеронова заместителна терапия или чрез лечение на основната причина за нисък тестостерон.

Сънна апнея

Обструктивната сънна апнея е нарушение на съня, при което хората многократно спират да дишат за кратки периоди (10 секунди) по време на сън. Тези паузи или апнеи често са последвани от шумно вдишване.

Сънна апнея се наблюдава по-често при мъже, особено с наднормено тегло. При около една трета от мъжете е налице нощно изпотяване. Други симптоми при сънна апнея са шумно хъркане, неспокоен сън, силна умора през деня, повишена сънливост и намалена концентрация.

Успешното лечение на сънната апнея помага за разрешаване на всички тези симптоми, включително и на нощното изпотяване.

Стрес и тревожност

Хората, подложени на постоянен стрес или тревожност са по-склонни да изпитват нощно изпотяване. Те се оплакват още от: трудно заспиване, кошмари, постоянно напрежение, учестено дишане, сърцебиене, гадене, болезнени мускули и др.

Психотерапията може да помогне за справяне с проблема и изчезване на симптомите.

Медикаменти

Много лекарства могат да причинят прекомерно нощно изпотяване като страничен ефект. Например: селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, трициклични антидепресанти, нестероидни противовъзпалителни средства, инсулин, сулфонилурейни препарати, кортикостероиди, нитроглицерин, хидралазин и др.

Ако нощното изпотяване е свързано с прием на лекарство, то замяната му с друго лекарство може да разреши проблема.

Инфекции

При наличие на инфекция настъпва повишаване на телесната температура с втрисане и треперене, последвано от обилно изпотяване. Това може да се наблюдава както през деня, така и през нощта.

Нощното изпотяване може да бъде симптом на множество леко протичащи инфекции, но също и на сериозни инфекции като ХИВ-инфекция, туберкулоза, бруцелоза, ендокардит, остеомиелит.

Злокачествени заболявания

Пациентите с някои злокачествени тумори може да се оплакват от нощни изпотявания. Те могат да се дължат на тумора или да са страничен ефект от провежданото лечение – химиотерапия, лъчетерапия, хормонална терапия, хирургично лечение.

При Ходжкиновия лимфом и неходжкиновите лимфоми, които се срещат по-често при мъжете нощните изпотявания са характерен симптом.

Други причини за нощно изпотяване са:

 • гастроезофагеална рефлуксна болест
 • хиперхидроза
 • хипертиреоидизъм
 • феохромоцитом
 • инсулт
 • сирингомиелия
 • автономна дисрефлексия
 • темпорален артериит
 • диабет.

Прочетете за:
Нощно изпотяване при жените – причини
Какви са причините за нощно изпотяване при жените? 2-ра част