Начало / Мъжко здраве / Причини за акне при мъжете

Причини за акне при мъжете

ян. 4, 2017

акне

За мъжете не е нетипично също да страдат от акне дори след като преминат през пубертета. В едно проучване, проведено в САЩ са установили, че 42,5 % от мъжете между  20  и 30 годишна възраст са страдали от акне. Над 30 годишна възраст този процент спада до 12%.

В най-общ смисъл се смята, че акнето се дължи на прекомерна секреция на себум – мастна субстанция, която има функцията да предпазва нашата кожа и да я овлажнява. Когато количеството на себума е повече от нужното това може да доведе до запушване на порите и поява на черни точки и гнойни пъпки. Запушените пори могат да станат благоприятно място за размножаване на бактерии и акнето допълнително да се влоши.

Какви са причините за поява на акне?

Една от основните причини според специалистите за поява на акне сред мъжкия пол са прекалената продукция на тестостерон. Когато нивата на хормона тестостерон се покачат над нормата тялото реагира с увеличаване на продукцията на себум. Както се спомена горе това води до запушване на порите и появата на гнойни пъпки.

Смята се, че акнето може да бъде генетично унаследено. Това значи, че ако вашите родители са страдали от това неприятно състояние има много голям шанс то да се прояви и при вас. Учените предполагат, че този фактор е много по-важен от храненето или външните фактори, които също могат да окажат влияние на акнето.

Диетата и начинът на хранене са един силно дискутиран фактор относно акнето. Скорошни проучвания сочат, че храната, която приемаме и повишената консумация на мазни и високовъглехидратни храни наистина може да се отрази в негативна насока на състоянието на нашата кожа.

Някои външни фактори като прием на медикаменти, стрес и прекалено излагане на слънце също могат да способстват появата на акне.

Как лекуваме акнето?

Първата и най-важна стъпка при справянето с акнето е да се грижите за кожата си. Не е нужно да прекарвате дълги часове в грижи, но трябва сутрин и вечер да измивате лицето си с измиващ гел, който да не дразни кожата. Така ще намалите риска от бактериална инфекция, която може да влоши състоянието ви и ще отмиете натрупаните през деня върху кожата мръсотии.

Когато се налага да се бръснете много внимавайте с пъпките и се старайте да не засягате техните връхчета. Ако металното острие на бръсначката дразни кожата ви, пробвайте с електрическа самобръсначка.

Лекото до умерено акне може да бъде овладяно с лекарства без лекарско предписание, които най-често съдържат бензоен пероксид или салицилова киселина. Нужни са 4-6 седмици на лекарството да подейства. Ако обаче след този период не забележите никакви видими промени може да се наложи да смените медикамента.

При по-тежко акне дерматолозите най-често изписват медикаменти, съдържащи комбинация от антибиотици, ретиноева киселина и изотретиноин. Именно изотретионинът е средството на избор за лечение на тежко акне. Правилното и ефективно лечение при всеки пациент се различава, затова и консултацията със специалист е задължителна.

Прочетете за:
Акне