Начало / Мъжко здраве / Какви могат да бъдат причините за ниско либидо при мъжа?

Какви могат да бъдат причините за ниско либидо при мъжа?

авг. 31, 2016

либидо

Около 1 на всеки 5 мъже страда от ниско либидо в някакъв етап от живота си. И тъй като желанието за секс се възприема като признак за мъжественост мъжете често се чувстват изключително зле, ако страдат от този проблем.

Смята се, че либидото при мъжа спада постепенно с напредването на възрастта, но това не винаги е така. Няма спор, че при голям процент от мъжете желанието за секс намалява след като остареят, но това не е задължителен елемент от остаряването. Голям процент от мъжете имат нормален сексуален живот и на 60 годишна възраст.

Тогава каква е причината за ниското либидо при някои мъже? Експертите обясняват, че понякога сексуалното желание може да се понижи поради физически или психологически проблем, а понякога е комбинация и от двете. Някои от по-честите причини за понижаване на сексуалното желание при мъжа са:

Ниски нива на тестостерон в кръвта

Нивата на тестостерона се понижават с 1-2% всяка година с напредването на възрастта на мъжа. Когато нивата на този хормон са под средната норма мъжете се оплакват от липса на енергия, трудности при концентрация и нежелание за интимна близост. Либидото е пряко свързано с тестостерона  и когато той е в недостатъчни количества и либидото спада. В случаите, в които ниското либидо се дължи на дефицит на тестостерон на мъжа може да се предпише хормонална заместителна терапия.

Еректилна дисфункция

Импотентността или позната още с медицинския термин еректилна дисфункция не е същото като ниско либидо, но когато мъжа страда от този вид дисфункция това неминуемо води и до нежелание за интимна близост. На пазара вече има много медикаменти, които могат да помогнат на мъжете с този проблем и по такъв начин да се повиши неговото либидо. Понякога невъзможността за постигане на ерекция може да бъде признак за подлежащ по-сериозен проблем като сърдечно заболяване например.

Затлъстяване

При затлъстяване нивата на хормона тестостерон спадат и като резултат от това либидото на мъжа спада. Затлъстяването се свързва с редица други проблеми като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане.

Прием на медикаменти

Знае се, че някои медикаменти могат да повлият на сексуалното желание при мъжа. Такива са например антидепресантите, медикаментите за лечение на доброкачествена простатна хиперплазия, бета-блокери и някои диуретици.

Ако приемате подобни медикаменти за дълъг период от време се консултирайте с вашия лекуващ лекар дали това не е причината за нежеланието ви за интимна близост. Лекарят може да ви предпише алтернативен медикамент, който няма такъв страничен ефект.

Депресия

Най-честият психологичен проблем, който води до понижаване на либидото е депресията. При депресия мъжете често се затварят в себе си, не успяват да се справят с ежедневните си задачи и не изпитват нужда от интимна близост.

Стрес

Стресът на работното място и във връзката например могат да окажат силно влияние върху желанието за секс на мъжа. Ако той не се справя добре на работното си място и среща затруднения това може да доведе и до проблеми в леглото. Когато самочувствието на мъжа спадне, намалява и неговото желание за интимна близост.