Начало / Мъжко здраве / Често срещани проблеми с уринирането при мъжете

Често срещани проблеми с уринирането при мъжете

мар. 31, 2017

уриниране

Едва ли има мъж, който някога да не е изпитвал някакви проблеми с уринирането. Повечето от тях обаче не обръщат внимание на първите симптоми и ги отдават на напредването на възрастта или други моментни обстоятелства.

Изтънялата струя на урината едва ли е нещото, за което изгаряте да говорите с вашия личен лекар, но той може да ви назначи терапия, или да ви насочи към уролог, който да прецени каква е причината за вашето оплакване.

Трябва да слушате сигналите, които вашето тяло ви изпраща. Ако забележите например силна жажда, болка по време на уриниране, покачване на температурата, болка ниско в гърба е добре да потърсите медицинска помощ. Тези симптоми,  в комбинация с някои проблеми с уринирането могат да бъдат сигнал за нещо по-сериозно.

По-долу са изброени по-често срещаните уринарни проблеми:

Намаляла струя при уриниране

Това оплакване в повечето случаи се дължи на уголемяване на простатата, което най-често е доброкачествено. Това състояние се среща все по-често при мъже над 50 годишна възраст.

Нормално простатата има големина на орех, но когато тя увеличи размерите си над нормата може да започне да притиска уретрата – тънка тръбичка, която транспортира урината от пикочния мехур към върха на пениса. Затрудненият оток на урината по уретрата може да стане причина за изтъняване на струята при уриниране, чувство за неизпразване на пикочния мехур и чести позиви за уриниране, особено нощем.

Добре е да се консултирате с лекар, ако имате някой от тези симптоми, защото с  медикаменти или промени в начина на живот може да успеете да овладеете състоянието.

Често уриниране

Нуждата да уринирате често може да бъде признак на свръхактивен пикочен мехур или неволеви съкращения на пикочния мехур. Това води до неволево изтичане на урина и често уриниране понякога повече от 10 пъти за 24 часа.

Свръхактивният пикочен мехур може да се дължи на напреднала възраст, доброкачествена простатна хиперплазия, операция на простатата или прием на медикаменти. Някои медикаменти, могат да помогнат за отпускане на пикочния мехур. Освен това може да предприемете някои стъпки за справяне с проблема като:

  • регулиране на приема на течности, за да се избегне препълване на пикочния мехур
  • упражнения за укрепване на тазовите мускули. С тези упражнения може да намалите риска от неволево изтичане на урина и да подобрите контрола си върху процеса на уриниране.

Чести позиви за уриниране нощем

Посещението на тоалетната за уриниране повече от 2 пъти през нощта може да бъде признак за някакъв здравословен проблем. В някои случаи то може да се дължи на приема на  медикаменти. В такъв случаи смяната на схемата на прием на лекарството обикновено е достатъчна за справяне с проблема.

В други случаи обаче честото уриниране нощем може да се дължи на диабет, чернодробно заболяване или доброкачествена простатна хиперплазия.

Някои промени в начина на живот могат да ви помогнат да се справите с проблема, като например:

  • избягвайте да пиете течности 2-3 часа преди лягане вечер
  • ограничете до минимум консумацията на кофеинови напитки и задължително не ги консумирайте вечер след 19 часа.