Начало / Мъжко здраве / Рак на белия дроб при мъжете – с какво се различава?

Рак на белия дроб при мъжете – с какво се различава?

юни 15, 2016

рак на белия дроб

Протичането на рака на белия дроб и отговорът към лечението при мъжете и жените се различава. Основната разлика е, че при мъжете този рак протича по-злокачествено. Според учените някои генетични и хормонални различия, които съществуват между мъжкия и женския пол оказват влияние и върху протичането на рака на белия дроб.

Ракът на белите дробове е една от водещите причини за смърт сред мъжете. Броят на диагностицираните случаи с това заболяване е значително по-голям сред мъжете, макар че в последните години растат и случаите сред женския пол.

За разлика от мъжете по-голям процент от жените, които се диагностицират с рак на белите дробове никога не са пушили и около 20% от случаите на смърт от това заболяване са именно сред такива пациентки. При мъжете всеки 1 от 12 случаи на рак на белите дробове е сред непушачи. И за двата пола е важно да се отбележи обаче, че значително растат броя случаи сред пациенти, които никога не са пушили.

При жените за разлика от мъжете, ракът на белите дробове се диагностицира в по-ранна възраст. Има повече случаи на този вид рак сред млади жени, в сравнение с по-младите мъже. Учените са установили, че като цяло се увеличават броя случаи на рак на белите дробове сред по-младите пациенти. Някои проучвания, проведени през последните години са установили, че наличието на по-високи нива на естроген в организма на жените могат да са причината за по-ранното диагностициране на рак на белите дробове.

При жените най-много са случаите на аденокарцином за разлика от другите типове рак на белите дробове. Мъжете пък по-често развиват сквамозен и дребноклетъчен карцином на белите дробове. Сред женския пол по-често се откриват генетични промени, които могат да бъдат свързани с рака на белите дробове, за разлика от мъжете. Това е особено важно, когато става въпрос за новите терапевтични средства, които се базират на атакуването на именно тези генетични промени.

Броят на жените преживели рак на белите дробове във всеки един етап от неговото диагностициране е доста по-голям от този на мъжете. Жените реагират по-добре на различните методи на лечение на това заболяване, особено когато локализацията на туморната формация е точно определена.

Прочетете за:
Рак на белия дроб