Начало / Мъжко здраве / Синдром на малкия пенис

Синдром на малкия пенис

май 30, 2019

синдром на малкия пенис

Над 85% от жените са задоволени от размера на пениса на партньора си, но въпреки това много голям процент от мъжете страдат от така наречения синдром на малкия пенис. Той е свързан основно с притеснения относно размера на мъжкото достойнство. Обикновено мъжете, които страдат от това състояние всъщност имат нормален по размери пенис, но реалната им представа е замъглена от тревожността, която изпитват.

Средния размер на мъжкия пенис може да варира. Много от мъжете смятат, че нормално пенисът трябва е дълъг около 15 сантиметра, но тази представа е погрешна и подобни очаквания могат да напрегнат и разтревожат много мъже, които да си помислят, че не могат да задоволят очакванията на жените в тази насока.

Средно пенисът в нееректирало състояние е около 9,16 см, докато по време на ерекция той достига 13,20 см средно. Пениси с дължина повече от 15 сантиметра не са толкова често срещани.

Какви са симптомите при синдрома на малкия пенис?

Нормално е от време на време всеки мъж да се тревожи дали дължината на мъжкото му достойнство ще е достатъчна да задоволи желанията на партньорка та му, особено с цялото внимание което медиите и особено порнографската индустрия налага в това отношение.

Мъжете със синдром на малкия пенис изпитват непрекъснати тревоги за размера на своя пенис. Някои от симптомите, които съпровождат този синдром са:

  • постоянно сравняване на размера на собствения пенис с този на други мъже
  • убеждение, че пенисът е малък въпреки очевидните факти
  • прекалено наблягане на значението на размера на пениса
  • чувство на срам от размера на пениса
  • избягване на интимност поради притеснения дали размерът на пениса ще отговори на очакванията на партньорката
  • затруднения при ерекция и достигане на оргазъм поради постоянните притеснения.

Някои от мъжете, които страдат от синдром на малкия пенис могат да проявяват и други характерни симптоми:

  • обръщане на прекалено внимание на външния въд
  • често купуване на нови дрехи
  • хронично неодобрение на външния си вид
  • депресия.

Как може да се овладее състоянието?

За мъжете с лека или средно тежка форма на синдром на малкия пенис търсенето на информация в интернет за средния размер на пениса и разговор с уролог могат да бъдат полезни и успокояващи.

Ако мъжът изпитва притеснения как се представя в леглото и дали партньорката му е задоволена може да поговори с нея и да й сподели какво го тревожи. Проучванията сочат, както споменахме, че болшинството от жените са задоволени от размера на пениса на своя партньор.

Консултацията с психолог също може да бъде полезна за някои мъже. Най-често прилаганите техники, които се използват са:

Когнитивна поведенческа терапия – този вид терапия помага на мъжете да осъзнаят как техните чувства и мисли влияят на поведението им и дава насоки за техники как да се овладее проблема.

Откриване на отключващите фактори за това състояние – порнографските филми и проблемите в интимните връзки могат да послужат като отключващи фактори за синдрома на малкия пенис. Ако мъжът осъзнае кои са тези отключващи фактори може да ги контролира и да се справи с тревожността.

Семейна терапия – много често синдромът на малкия пенис се отразява отрицателно върху отношенията на мъжа с неговата партньорка. В такъв случай семейната терапия може да помогне на двойката да се справят заедно с проблемите и да подобрят отношенията си.

Прочетете за:
Анатомия на пениса