Начало / Мъжко здраве / Скринингови изследвания при мъже

Скринингови изследвания при мъже

май 14, 2018

скринингови изследвания при мъже

Целта на скрининговите изследвания е да се открият навреме заболявания сред определен пол или рискова група. По този начин заболяванията се откриват в най-ранен стадий, когато пациентите все още нямат сериозни оплаквания в етап, в който се поддават много по-добре на лечение. Например ранното откриване на диабет може да намали значително риска от някои сериозно усложнения в резултат на това заболяване като слепота или импотентност. За мъжкият пол има някои скринингови изследвания, които се препоръчват от специалистите. Времето на тяхното извършване зависи от възрастта на мъжа и наличието на подлежащи заболявания и рискови фактори.

Скринингови изследвания при мъже

Някои от изследванията, които се препоръчват при мъжете са за:

Рак на дебелото черво

Гастроентеролозите съветват скринингът за колоректален карцином да започва след 50 годишна възраст. За откриване на този вид рак най-често се извършва колоноскопия, при която със специален инструмент се оглежда вътрешността на дебелото черво. При пациенти с фамилна анамнеза за рак на дебелото черво може да се препоръча скринингът да започне по-рано, преди 50 годишна възраст.

Рак на простатата

Един на всеки седем мъже бива диагностициран с рак на простатата. Чрез кръвен тест могат да се оценят нивата на антиген в кръвта, който се смята за специфичен за простатата. Този тест може да даде някаква насока на специалистите относно вероятната диагноза. Нивата на този антиген могат да бъдат увеличени и при други състояния, затова и преценката на лекарят и допълнителните изследвания в тези случаи са от особено важно значение .

Рак на белите дробове

Ракът на белите дробове се отличава с висока смъртност. Основният рисков фактор, както най-вероятно знаете е тютюнопушенето. Ако от дълго време сте активен пушач (по 1 кутия цигари дневно за повече от 30 години), тогава съветът на специалистите е да се направи скринингово изследване. За откриване на рак на белите дробове се извършва нискодозова компютърна томография. При това изследване могат да се открият изменения в белите дробове, които да насочат към вероятната диагноза.

Високо кръвно налягане

Ако при вас са налице рискови фактори за артериална хипертония или страдате от други подлежащи заболявания е нужно редовно да измервате кръвното си налягане. В повечето случаи личните лекари изследват кръвното налягане при всяко посещение на пациентите, защото единствено ранното диагностициране може да ви предпази от редица здравословни усложнения, като инсулт, инфаркт, бъбречни увреждания, проблеми със зрението.

Рак на кожата

Ракът на кожата (малигнен меланом) се среща по-често при бели мъже на възраст над 55 години. До 50 годишна възраст преобладават случаите сред жени, но след тази възраст по-често мъжете страдат от меланом. Ракът на кожата е един от най-злокачествените тумори, поради което ранното му откриване е изключително важно. Необходимо е провеждането на редовни профилактични дерматологични прегледи.

Диабет

Ако страдате от високо кръвно налягане или сте с наднормено тегло след 45 годишна възраст трябва да се изследвате за диабет тип 2 на всеки 3 години. Колкото по-рано се открие това заболяване, толкова по-малък е рискът от сериозни здравословни усложнения. Затова е и обоснавано да изследвате нивата на кръвната си захар регулярно.

Рак на тестисите

Тестикуларният карцином е по-често срещан при мъже на възраст между 20 и 40 години. Експертите съветват мъжете сами да изследват тестисите си за наличие на образувания и при всяко възникнало съмнение да се консултират със специалист. Този вид рак лесно се поддава на лечение, но колкото по-рано се открие, толкова по-малък е рискът да се разпространи в други части на тялото.