Начало / Мъжко здраве / Трихомониаза при мъже

Трихомониаза при мъже

ное. 16, 2017

Трихомониаза

Трихомониазата е сексуално-предавана инфекция, която се среща най-често сред хора в активна полова възраст. Специалистите смятат, че това е една от най-често срещаните полово-предавани и лесно поддаващи се на лечение болести.

Как се предава заболяването?

Причинителят на трихомониазата е паразит – Трихомонас вагиналис. Заболяването се предава от човек на човек по време на непротектиран сексуален контакт, преминавайки от пениса към вагината или обратното. Причинителят може да премине върху друг гостоприемник и чрез контакт със семенна течност, вагинални секрети или споделяне на едни  и същи секс играчки. При жените паразитът се размножава основно в областта на влагалището и маточната шийка, докато при мъжете се засягат уретрата и простатата. В по-редки случаи е възможно предаване на трихомониаза от бременна жена на нейното дете по време на раждане, ако в този момент жената е с активна нелекувана инфекция.

Какви са симптомите при мъжете?

Повечето мъже, които страдат от трихомониаза нямат никакви характерни оплаквания, които да навеждат специалистите към тази конкретна диагноза. Клинично трихомониазата при мъжете може да се изяви като простатит, епидидимит, уретрит. При приблизително 1/3 от мъжете се развиват симптоми на заболяването, най-честите от които са:

  • чувство на парене по време на уриниране или еякулация
  • сърбеж или зачервяване на главата на пениса
  • неприятно и болезнено усещане по време на сексуален контакт
  • отделяне на нетипичен секрет от пениса след еякулация или уриниране.

Трихомониазата е често срещано и лесно за лечение заболяване. Симптомите не са опасни, но могат да доведат до сериозен дискомфорт и проблеми във връзката. Възпалението на половите пътища, което възниква при трихомониазата е предразполагащ фактор за инфектиране с вируса на ХИВ, ако имате непротектиран сексуален контакт със заразен партньор.

Какво е лечението?

Ако бъдете диагностицирани с трихомониаза вашият лекуващ лекар най-вероятно ще ви предпише антибиотици, които да действат срещу паразита, причинител на заболяването. Както пациентът, при който е открито заболяването трябва да пие антибиотик, така и неговия/те сексуални партньори. След приключването на антибиотичния курс трябва да се вземе проба за микробиологично изследване, за да е сигурно, че пациентът се е преборил с паразита.

Как да се предпазите?

За да не се заразите с трихомониаза и други полово-предавани болести най-сигурният начин е да правите секс с предпазни средства. При използване на презервативи рискът за заразяване намалява значително. Друго много важно нещо е да правите секс с хора, на които имате доверие и да избягвате да сменяте често сексуалните си партньори.