Начало Мъжко здраве Трудно уриниране при мъже – причини

Трудно уриниране при мъже – причини

трудно уриниране при мъже
трудно уриниране при мъже

Много мъже се оплакват от трудно уриниране, особено с напредване на възрастта. Често този проблем се приема като естествен симптом на стареенето. Трябва да се има предвид обаче, че затрудненото уриниране може да се дължи на заболяване.

Пациентите с трудно уриниране се оплакват от:

 • затруднено начало на уринирането
 • напъване при уриниране
 • изтичане на урината на капки, прекъсване на уринирането
 • слаба и тънка струя урина
 • продължително уриниране
 • чувство за недоизпразване на пикочния мехур.

Трудното уриниране може да се появи остро, внезапно или да се развие бавно, в продължение на месеци.

Какви са причините за трудно уриниране при мъже?

Някои от най-честите причини за трудно уриниране при мъжете са:

Около 50 % от мъжете на 60 години имат доброкачествена простатна хиперплазия. Уголемената простата оказва натиск върху простатната част на уретрата. Това довежда до затруднение в уринирането.

Характерни симптоми при доброкачествена простатна хиперплазия са: по-трудно стартиране на уринирането, напрягане при уриниране (включване на коремната мускулатура), вяла, тънка струя, прекъсване на струята и др.

Карциномът на простатната жлеза често се открива доста късно, едва тогава, когато има метастази. Един от първите симптоми е появата на болка дълбоко в таза, която ирадиира към перинеума и ректума. Други характерни оплаквания са: затруднено уриниране, слаба струя, уриниране през нощта.

Простатитът представлява възпаление на простатната жлеза, което може да протече остро или хронично. Най-често се причинява от Грам-отрицателни бактерии – Ешерихия коли, Протеус, Клебсиела, Enterococcus faecalis. По-редки причинители са хламидии, микоплазми, уреаплазми.

При простатит простатата е уголемена, уплътнена и оказва натиск върху уретрата. В резултат може да настъпи трудно уриниране.

Най-характерният симптом при простатит е появата на болка в перинеума (областта между ануса и скротума). Болните се оплакват и от затруднение в уринирането – изтъняване на струята, невъзможност за уриниране. Може да има парене и болка при уриниране.

Уретритът представлява възпаление на лигавицата на уретрата (пикочния канал). Най-често е резултат от полово предавана инфекция – гонорея, хламидия, трихомониаза и др.

Лигавицата на уретрата е възпалена и оточна, при което лумена на уретрата се стеснява. Това води до затруднено уриниране.

Характерни симптоми на уретрит са наличието на секреция от уретрата, сърбеж, парене и болка при уриниране.

Стриктурата на уретрата представлява стеснение на лумена на уретрата поради отлагане на колаген и фибробласти в стената на пикочния канал. Най-често се дължи на травма или е последица от възпалителен процес.

Пациентите със стриктура на уретрата се оплакват от продължително и трудно уриниране, слаба и тънка струя, чувство за непълно изпразване на пикочния мехур.

 • неврологични заболявания

Увреждането на нервите, инервиращи пикочните пътища може да доведе до трудно уриниране. Например при травми на гръбначния мозък, инфекции на главния или гръбначния мозък, диабетна невропатия, множествена склероза и др.

 • след епидурална или спинална анестезия

При прилагането на епидурална или спинална анестезия, може да се увреди нерв, който инервира пикочните пътища. Това може да доведе до затруднено уриниране след операцията.

 • паруреза – синдром на срамежлив пикочен мехур

Парурезата (синдромът на срамежливия пикочен мехур) е вид социална фобия. Хората с паруреза се затрудняват или им е невъзможно да уринират, когато има други хора наоколо. Те се нуждаят от пълно уединение при ходене до тоалетната.

Други причини за трудно уриниране са:

 • камъни в бъбреците, уретерите, пикочния мехур
 • склероза на мехурната шийка
 • медикаменти, напр. антидепресанти, псевдоефедрин, антихистамини
 • дисфункция на мускулите на тазовото дъно.

Прочетете за:
Задържане на урина (ретенция на урина)