Начало / Мъжко здраве / Трудно уриниране при мъже – причини

Трудно уриниране при мъже – причини

дек. 21, 2021

трудно уриниране при мъже

Много мъже се оплакват от трудно уриниране, особено с напредване на възрастта. Често този проблем се приема като естествен симптом на стареенето. Трябва да се има предвид обаче, че затрудненото уриниране може да се дължи на заболяване.

Пациентите с трудно уриниране се оплакват от:

  • затруднено начало на уринирането
  • напъване при уриниране
  • изтичане на урината на капки, прекъсване на уринирането
  • слаба и тънка струя урина
  • продължително уриниране
  • чувство за недоизпразване на пикочния мехур.

Трудното уриниране може да се появи остро, внезапно или да се развие бавно, в продължение на месеци.

Какви са причините за трудно уриниране при мъже?

Някои от най-честите причини за трудно уриниране при мъжете са:

Доброкачествена простатна хиперплазия

Около 50 % от мъжете на 60 години имат доброкачествена простатна хиперплазия. Уголемената простата оказва натиск върху простатната част на уретрата. Това довежда до затруднение в уринирането.

Характерни симптоми при доброкачествена простатна хиперплазия са: по-трудно стартиране на уринирането, напрягане при уриниране (включване на коремната мускулатура), вяла, тънка струя, прекъсване на струята и др.

Рак на простатата

Карциномът на простатната жлеза често се открива доста късно, едва тогава, когато има метастази. Един от първите симптоми е появата на болка дълбоко в таза, която ирадиира към перинеума и ректума. Други характерни оплаквания са: затруднено уриниране, слаба струя, уриниране през нощта.

Остър и хроничен простатит

Простатитът представлява възпаление на простатната жлеза, което може да протече остро или хронично. Най-често се причинява от Грам-отрицателни бактерии – Ешерихия коли, Протеус, Клебсиела, Enterococcus faecalis. По-редки причинители са хламидии, микоплазми, уреаплазми.

При простатит простатата е уголемена, уплътнена и оказва натиск върху уретрата. В резултат може да настъпи трудно уриниране.

Най-характерният симптом при простатит е появата на болка в перинеума (областта между ануса и скротума). Болните се оплакват и от затруднение в уринирането – изтъняване на струята, невъзможност за уриниране. Може да има парене и болка при уриниране.

Уретрит

Уретритът представлява възпаление на лигавицата на уретрата (пикочния канал). Най-често е резултат от полово предавана инфекция – гонорея, хламидия, трихомониаза и др.

Лигавицата на уретрата е възпалена и оточна, при което лумена на уретрата се стеснява. Това води до затруднено уриниране.

Характерни симптоми на уретрит са наличието на секреция от уретрата, сърбеж, парене и болка при уриниране.

Стриктура на уретрата

Стриктурата на уретрата представлява стеснение на лумена на уретрата поради отлагане на колаген и фибробласти в стената на пикочния канал. Най-често се дължи на травма или е последица от възпалителен процес.

Пациентите със стриктура на уретрата се оплакват от продължително и трудно уриниране, слаба и тънка струя, чувство за непълно изпразване на пикочния мехур.

Неврологични заболявания

Увреждането на нервите, инервиращи пикочните пътища може да доведе до трудно уриниране. Например при травми на гръбначния мозък, инфекции на главния или гръбначния мозък, диабетна невропатия, множествена склероза и др.

След епидурална или спинална анестезия

При прилагането на епидурална или спинална анестезия, може да се увреди нерв, който инервира пикочните пътища. Това може да доведе до затруднено уриниране след операцията.

Паруреза – синдром на срамежлив пикочен мехур

Парурезата (синдромът на срамежливия пикочен мехур) е вид социална фобия. Хората с паруреза се затрудняват или им е невъзможно да уринират, когато има други хора наоколо. Те се нуждаят от пълно уединение при ходене до тоалетната.

Други причини за трудно уриниране са:

  • камъни в бъбреците, уретерите, пикочния мехур
  • склероза на мехурната шийка
  • медикаменти, напр. антидепресанти, псевдоефедрин, антихистамини
  • дисфункция на мускулите на тазовото дъно.

Прочетете за:
Задържане на урина (ретенция на урина)