Начало / Мъжко здраве / Фертилността на мъжете намалява през последните години

Фертилността на мъжете намалява през последните години

юли 26, 2017

сперматозоиди

Броят на сперматозоидите, които мъжете от Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия притежават е намалял с повече от 50 % през последните 40 години, показва ново проучване.

Екип от учени от САЩ, Бразилия, Дания, Испания и Израел са анализирали данните от 185 проучвания, проведени през пероида от 1973 до 2011 г. и обхващащи почти 43000 мъже.

Резултатите от проучването, публикувано в сп. Human Reproduction Update показват 59.3 % понижение на броя на сперматозоидите сред мъжете от западните страни. При мъжете от Южна Америка, Африка и Азия не е било установено подобно значително намаление. Учените обаче отбелязват, че броят на проучванията сред населението от тези региони е бил много по-малък.

Това не е първият път, когато учените изразяват загриженост за фертилността на мъжа. За изразен спад в броя на сперматозоидите съобщават редица изследвания от началото на 90-те години на миналия век. Много от тях обаче са били подлагани на съмнение, тъй като не е било отчитано влиянието на много объркващи фактори.

Авторите на това ново проучване твърдят, че почти напълно са отстранили възможността за грешка, като са взели под внимание фактори като възраст и сексуална активност на участниците. Освен това всички мъже, участвали в проучването са били здрави, без фертилни проблеми.

Причината за намаляването на броя на сперматозоидите не е била изследвана и е неизвестна. Предполага се, че значение имат фактори като наднормено тегло, тютюнопушене, стрес, нездравословно хранене, обездвижване, въздействие на вредни химични вещества.

Според учените трябва незабавно да се започнат проучвания за установяване на причините за намаляване на броя на сперматозоидите и да се намери начин да се прекрати тази тенденция. Ако обаче тя се запази, това може да се отрази негативно върху фертилитета на мъжа и цялото му здраве.

Прочетете за:
Стерилитет