Начало / Мъжко здраве / Каква функция има простатата?

Каква функция има простатата?

май 31, 2017

простатата

Простатата е мъжка полова жлеза, чиято основна функция е да продуцира простатен секрет, който представлява 30 % от състава на спермата.

Анатомия на простатата

Простатната жлеза се намира под пикочния мехур и обхваща началната част на пикочния канал (уретрата). Има форма на кестен и тежи около 20 г. Състои се от два странични и един среден дял.

Простатата е съставена от жлезна и мускулна част. Жлезната част е изградена от 30 жлези, чиито каналчета се отварят в простатната част на уретрата. Около жлезите се намират гладкомускулни влакна, които представляват мускулната част на простатата.

В детска възраст простатата е малка като преобладава мудсулната част. По време на пубертета жлезната част се разраства и простатата под действието на тестостерона започва да функционира като продуцира секрет.

Функция на простатата

Простатният секрет има за задача да поддържа жизнеспособността на сперматозоидите в еякулата и по този начин допринася за фертилитета на мъжа.

Простатният секрет е млечнобял, рядък и леко кисел (с pH 6.6), но секрета на семенните мехурчета има алкална реакция и като цяло pH на спермата е алкална.

Простатният секрет съдържа протеини, ензими, липиди, глюкоза, електролити – калий, калций, хлор, цинк, бикарбонати, фосфати. Простатният секрет съдържа по-голямо количество кисела фосфатаза, фибриноген и фибринолизин, амилаза и липидни вещества под формата на гранули, наречени лецетинови телца. Важна съставка на простатния секрет е простатният специфичен антиген (PSA) – белтък, образуващ се в простатата, чието количество се повишава при аденом и особено при рак на простатата. Простатният специфичен антиген втечнява спермата, която след еякулация е по-гъста и по този начин улеснява придвижването на сперматозоидите.

Простатният секрет се отделя в две фази – фаза на покой и активна фаза. Фазата на покой се характеризира с отделяне на секрет с по-малко съставни части, който се отделя чрез урината. Активната фаза се осъществява под въздействието на половите хормони или чрез стимулиране на парасимпатиковата нервна система. Секретът е богат на съставки и се отделя чрез еякулата.

При еякулация мускулната част на простатата се съкращава и изтласква простатния секрет в уретрата. Тук той се смесва със сперматозоидите, образувани в тестисите, със секрета на семенните мехурчета и този на булбо-уретралните жлези, и формира спермата.

По време на еякулация простатата и мускулния сфинктер в областта на вътрешното отвърстие на уретрата възпрепятстват попадането на сперма в пикочния мехур. Освен това по време на уриниране мускулната част на простатата затваря жлезните каналчета и изхвърлящия канал (ductus ejaculatorius), и пречи на навлизането на урина в тях.

Освен това в простатната жлеза при взаимодействие с ензима 5-алфа редуктаза тестостерона се превръща в мощния дихидротестостерон.

Прочетете за:
Анатомия на простатната жлеза
Простата – симптоми, изследвания, болести