Начало / Мъжко здраве / Хламидия при мъжете – какви са симптомите?

Хламидия при мъжете – какви са симптомите?

сеп. 20, 2016

хламидия

Хламидиалната инфекция се причинява от Хламидия трахоматис и при мъжете се проявява с възпаление на уретрата – хламидиален уретрит.

Урогениталната хламидиаза е едно от най-разпространените заболявания, предавани по полов път. Засегнатите мъже най-често са в активна полова възраст – между 20 и 40 години.

Как става заразяването с Хламидия трахоматис?

Хламидия трахоматис (Chlamydia trachomatis) е вътреклетъчен паразит, който заема междинно място между вирусите и бактериите. Заразяването става при полов контакт с инфектиран партньор.

Много често хламидиалната инфекция протича безсимптомно както при мъжете, така и при жените. Това означава, че може да се заразите или да предадете инфекцията на партньора си без дори да знаете. Ето защо често урогениталната хламидиаза не се диагностицира и не се лекува навреме, което може да доведе до възникване на усложнения.

Какви са симптомите на хламидиален уретрит?

Заразяването с Хламидия трахоматис при мъжете предизвиква възпаление на стената на уретрата (пикочния канал). Първите симптоми на заболяването най-често възникват една – две седмици след инфектирането. Наблюдават се:

  • слаба, прозрачна секреция от уретрата
  • болка, парене, сърбеж или дразнене по хода на уретрата
  • зачервяване и оток на външното отвърстие на уретрата, което се намира на върха на главичката на пениса.

Хламидиалният уретрит обикновено протича хронично, като симптомите могат да изчезват и да се появяват отново.
В случай на инфектиране при орален или анален полов контакт могат да се наблюдават симптоми от страна на ректума или гърлото.

Какви усложнения могат да настъпят?

Ако не се проведе своевременно лечение инфекцията може да се разпространи и да възникне:

  • простатит – възпаление на простатната жлеза. Среща се най-често.
  • сперматоцистит – възпаление на семенните мехурчета.
  • орхиепидидимит – възпаление на тестисите и епидидима. Рядко това усложнение може да доведе до стерилитет при мъжа.

Друго усложнение, което може да възникне след прекаран хламидиален уретрит е реактивен артрит (синдром на Райтер), който протича със ставни болки, конюнктивит и уретрит.

Как се диагностицира хламидиалният уретрит?

Диагнозата на хламидиален уретрит се поставя след доказване на Chlamydia trachomatis в секрет от уретрата. Извършват се и серологични изследвания (реакция за свързване на комплемента, ELISA) за доказване на наличието в кръвта на антитела срещу причинителя.

Какво е лечението на хламидиалния уретрит?

Лечението на урогениталната хламидиаза се провежда с тетрациклинови антибиотици в продължение на 14 дни. Един месец след приключване на лечението се провежда контролно изследване на секрет от уретрата.

За да бъде лечението успешно е необходимо едновременно лечение и на двамата сексуални партньори.

Прочетете за:
Хламидиален уретрит