Начало / Мъжко здраве / Куркума, червено грозде и ябълки предпазват от рак на простатата

Куркума, червено грозде и ябълки предпазват от рак на простатата

юни 20, 2017

рак на простатата

Какво общо има между куркума, ябълки и червено грозде? Според ново проучване, публикувано в сп. Прецизна онкология, те могат да държат ключа към превенцията и лечението на един от най-разпространените видове рак при мъжете – рака на простатата.

Американски изследователи са идентифицирали редица натурални съединения, които имат потенциала да спрат растежа на туморните клетки при рак на простатата и да намалят размера на тумора.

Най-силен ефект са имали три съставки, съдържащи се в куркумата, червеното грозде и ябълките, особени при комбинираното им приложение.

Учените са използвали нова, скринингова техника за тестване на 142 естествени съединения с цел да открият тези от тях, които са най-ефективни в спирането на растежа на клетките на простатния карцином.

Всички съединения са били тествани върху клетки от рак на простатата, получени от човек и от мишки, както самостоятелно, така и в комбинация.

Резултатите от изследването са показали, че три съставки са най-ефективни в блокирането на туморния растеж. Това са:

  • куркумин – жълт пигмент, който представлява активната съставка на подправката куркума
  • урсолова киселина, съдържаща се в кората на ябълките
  • ресвератрол – антиоксидант, съдържащ се в червеното грозде и някои горски плодове.

Учените са установили, че комбинацията от урсолова киселина и куркумин или ресвератрол са предотвратили усвояването на глутамин от клетките на простатния карцином и по този начин са попречели на растежа на тумора.

Глутаминът е аминокиселина, от която раковите клетки се нуждаят, за да растат. Така, че предотвратяването на нейното усвояване от клетките на рака на простатата ги обрича на глад и смърт.

Много важно е, че урсоловата киселина, куркумина и ресвератрола са натурални съединения и те нямат токсично действие. Учените отбелязват обаче, че концентрацията на всяка от трите съставки е била много по-висока от тази, която обикновено се приема чрез храната.

Според авторите на проучването тези три съставки притежават противоракови свойства и са достъпни. Нужно е само да се повиши концентрацията им над нивата, които се намират в здравословната диета, за да се постигне ефективна превенция и лечение на рака на простатата.