Начало / Мъжко здраве / Счупване на пениса (фрактура на пениса)

Счупване на пениса (фрактура на пениса)

юни 4, 2018

фрактура на пениса

Счупване на пениса (фрактура на пениса) се получава при травма, когато пениса е в състояние на ерекция. Настъпва разкъсване на tunica albuginea и кавернозните тела. Прието е тази травма да се нарича фрактура на пениса, въпреки че пениса няма кости.

Мъжкият полов член се състои от две кавернозни (пещеристи) тела и едно спонгиозно тяло, през което преминава уретрата. Кавернозните тела имат цилиндрична форма. Състоят се от множество кухини (каверни), които по време на ерекция се изпълват с кръв и пениса придобива твърда консистенция. Кавернозните тела са обвити от плътна обвивка, наречена туника албугинея, която се състои от колагенни и еластични влакна.

Как се получава фрактура на пениса?

Счупване на пениса може да възникне при силен удар, прегъване или силна торзия на половия член по време на бурен полов контакт, агресивна мастурбация или полов акт в нестандартно положение.

Установява се разкъсване на туника албугинея, която по време на ерекция е по-изтънена и по-напрегната в сравнение с фазата на покой. Получава се разкъсване и на кавернозните тела. Възниква масивен хематом, който се разпространява към скротума, перинеума, бедрата и ингвиналните (слабинните) области.

Какви са симптомите при фрактура на пениса?

По време на травмата пострадалият чува характерно хрущене, придружено от внезапна, силна, режеща болка. Ерекцията се прекратява веднага, а половият член бързо се увеличава по обем в резултат на масивен хематом. Пенисът става оточен, изкривен, със синкавовиолетово оцветяване на кожата.

Най-често фрактурата на пениса се локализира в основата и по-рядко в средната трета на пениса. В около 30 % от случаите може на настъпи частично или пълно разкъсване на уретрата. Възможно е и увреждане на дорзално разположените, нерви, вени и артерии.

Как се поставя диагнозата?

За поставянето на диагнозата обикновено са достатъчни данните от анамнезата и прегледа. Непосредствено след травмата може да се опипат ръбовете на разкъсаната туника албугинея. При нужда може да се извършат кавернозография, ретроградна уретерография и ехография.

Какво е лечението при фрактура на пениса?

При фрактура на пениса е необходимо спешно хирургично лечение. Хематомът се евакуира и се прави щателна хемостаза, като се внимава да не се наранят дорзално преминаващите кръвоносни съдове и нерви. Възстановява се целостта на туника албугинея. Когато има увреждане и на уретрата, се налага първичен шев на уретрата и се поставя цистофикс.

Ако не се проведе своевременно лечение могат да настъпят сериозни усложнения като деформация и изкривяване на пениса при ерекция, и импотентност.

Прочетете за:
Анатомия на мъжки полов член (пенис)